Kupaći kostim i slameni šešir na betonu pored biljke

Potrebna vam je promena okruženja? Tek ste se vratili sa godišnjeg odmora, a sunce i toplo vreme vas mame da spakujete kofere i negde otputujete?

Ne brinite, niste jedini. Leto je idealno vreme za avanture i otkrivanje novih prostranstava, a Srbija savršena lokacija za to!

Bilo da tražite priliku da se odmorite, osunčate, provedete vreme na svežem vazduhu ili osetite nalet adrenalina, izletišta u Srbiji nude mogućnosti za sve to. Otkrijte gde je najbolje otići na jednodnevni izlet, a koja izletišta u Srbiji zahtevaju da se za njih odvoji barem nekoliko dana!

Jednodnevni izleti po Srbiji iz Beograda

Ukoliko imate nedoumicu gde otici na jednodnevni izlet u Srbiji, na pravom ste mestu!

Ovo su izletišta u Srbiji za koja možete odvojiti jedan dan vikenda i obići ih, a lako je do njih doći kolima iz srpske prestonice. Ne morate da uzimate slobodan dan na poslu, a sve što će vam trebati su kupaći kostimi i krema sa zaštitnim faktorom!

Devojka u lila dvodelnom kupaćem sa šeširom u ruci Devojka u lila dvodelnom kupaćem sa šeširom u ruci

Izlet na Kosmaj - beg u prirodu za manje od sat vremena od centra

Kosmaj se nalazi na svega 50 km od Beograda, u blizini Mladenovca.

Uz svoju visinu, od 626 m nadmorske visine, druga je najniža planina u Srbiji, posle Avale. Uprkos tome, ona ima preko 95 izvore zdrave vode koja se može piti. Ukoliko putujete sa decom, ne volite duge vožnje kolima, ili jednostavno želite da brzo stignete na izletište u Srbiji, Kosmaj je idealan za vas.

Najkraći način da stignete do ove planine je autoputem ka Nišu, a drugi, lepši zbog prirode, ali i malo duži put jeste preko naselja Jajinci, pa pored Avale i Sopota.

Najpoznatija znamenitost Kosmaja svakako je delo vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića, Spomenik borcima Kosmajskog odreda, podignut u čast palih boraca iz Drugog svetskog rata.

Pored toga, na ovoj planini možete obići i drveni vidikovac, spomen kosturnicu na Belom Kamenu, kao i dva prelepa manastira: Tresije i Pavlovac.

Ukoliko nakon vožnje kolima i pešačenja poželite da se osvežite, predlažemo da svoj izlet produžite i odvezete se do Markovačkog jezera, do kojeg se stiže nakon 6 km. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, važno je jedino da ne zaboravite svoj, ali ni muški kupaći za svoju jaču polovinu, kao i peškire, a sve ostalo možete pronaći u blizini jezera.

Muškarac u kupaćem sa aplikacijom jedrilica Muškarac u kupaćem sa aplikacijom jedrilica

Odlično je opremljeno, poseduje tuševe, a tu se nalazi i nekoliko restorana u kojima možete povratiti energiju i odmoriti se.

Avala - omiljeno izletište Beograđana

Avala je jedna od najatraktivnijih lokacija za odmor i predah u prirodi.

Ova planina se od 2007. vodi kao zaštićeno prirodno dobro, a na njenom području se nalazi preko 600 biljnih vrsta od kojih su mnoge lekovite. Ima 8 izvora čiste vode na kojima se možete osvežiti u bilo kom trenutku.

Do Avale se možete popeti kolima, mada mi preporučujemo jednu pešačku turu umerenog inteziteta posle koje ćete moći da se okrepite u zaklonu drveća, ili pak u kafiću sa pogledom na vrh tornja.

Avalski toranj je nezaobilazna atrakcija koju morate posetiti ukoliko prvi put dolazite na Avalu. Ovaj vidikovac je najviša građevina tog tipa na Balkanu i biće posebno zanimljiv najmlađim izletnicima.

Nakon što se popnete liftom na toranj i nagledate dovoljno dugo panorame Beograda, sledeća stvar koju morate posetiti je čuveni mauzolej, delo Ivana Meštrovića. Spomenik neznanom junaku otvoren je 28. juna 1938. godine i od tada predstavlja simbol Avale.

Bešenovačko jezero - nestvarna lepota skrivena stenama

Ovaj pravi biser Fruške gore dugo je bio nepoznat široj javnosti.

Tek 2020. kada je turizam u Srbiji, zbog ograničenja putovanja bio u procvatu, veći broj posetilaca ga je otkrio. Od tada su svi očarani lepotom njegove kristalno čiste tirkizne vode i ušuškanošću koju ovaj nekadašnji rudarski kop pruža.

Bešenovačko jezero, koje zovu još i Beli kamen, važi za jedno od dva najlepša jezera Fruške gore, zajedno sa Ledinačkim jezerom.

Ovo jezero je izuzetno fotogenično, što je jedan od razloga za njegovu popularnost. Stoga, ukoliko želite atraktivne fotografije za društvene mreže, ponesite svoj najlepši kupaći kostim ovog leta i omiljene letnje haljine!

Devojka stoji na doku u plavom dvodelnom kupaćem kostimu Devojka stoji na doku u plavom dvodelnom kupaćem kostimu

Ono što bi neko mogao nazvati nedostacima Bešenovačkog jezera jesu ograničen broj parking mesta u blizini jezera i nepostojanje zaklona od sunca, ni prodavnice ili restorana na samoj plaži. Iz tog razloga, dođite pripremljeni i ponesite sve sa sobom: od suncobrana, do frižidera sa hladnim pićem i hranom!

Obedska bara - prošetajte netaknutom prirodom u društvu čaplji

Obedska bara se nalazi svega 40 kilometara zapadno od Beograda, u jugoistočnom Sremu.

Smeštena je između naselja Grabovci, Obrež i Kupinovo, a uže područje Obedske bare čini korito „Potkovica“ i viši deo terena kupinske grede, takozvano „Kopito“.

Ovaj prelepi rezervat prirode predstavlja raj za ptice i jedno je od retkih još uvek očuvanih plavih ritskih područja. Ovde možete odabrati dužu ili kraću stazu za šetnju i posmatranje flore i faune. Takođe, možete se otisnuti na vodu katamaranom i doživeti neponovljivo iskustvo u prirodi, koje će zasigurno biti zanimlljivo svim generacijama.

Izleti po Srbiji na mesta kao što je Obedska bara odličan su izbor za najmlađe jer ih od malena uče važnosti očuvanja prirode.

Ukoliko tražite izletište u Srbiji u kom se možete rashladiti, uživati u netaknutoj prirodi i susreti se sa po kojom čapljom u njenom prirodnom staništu, Obedska bara je idealna lokacija za vas. Ipak, ne zaboravite da ponesete sredstvo protiv komaraca i udobnu odeću poput trenerke!

Gde otići na izlet u Srbiji od dva ili tri dana?

Ukoliko želite da pobegnete od gradske vreve na više dana i treba vam pravi odmor, u nastavku su neke od destinacija za višednevni izlet u Srbiji na kojima su kvalitetni provod i odmor zagarantovani!

Palić - najsevernija magija Srbije

Za Palićko jezero biće vam potrebno dva do tri dana, ukoliko planirate da ga detaljno obiđete, ali i da odvojite dovoljno vremena za relaksaciju i uživanje u prirodi.

Šta videti na Paliću?

Za izlet sa decom u Srbiji, tu je čuveni palićki Zoološki vrt koji će ih zasigurno oduševiti. Prostire se na preko 15 hektara i raspolaže sa preko 150 životinjskih vrsta. Otvoren je tokom cele godine, u njemu se organizuju razlne edukativne radionice i seminari, a može da se pohvali i botaničkom baštom.

Pored posete Zoološkom vrtu, na Paliću možete uživati u dugim i prijatnim šetnjama. Posetite Vodotoranj, znamenitost Palića izgrađenu u duhu Secesije. Uživajte u Velikom parku, koji se proteže od Vodotornja do jezera, obiđite Veliku terasu i Muzički paviljon, kao i spomen česmu.

Takođe, preporučujemo posetu bajkovitoj drvenoj građevini, Ženskom štandu, koji je veličanstveni primer mađarske Secesije. Dok ste tu, obratite pažnju i na Bogojvar, kulu u sklopu sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste i osnivača Palićke olimpijade, kao i na njegovu statuu.

Naravno, ukoliko imate dovoljno vremena, odvojite barem jedan dan i za obilazak Subotice, koja vas neće razočarati!

Banja Ždrelo - izlet kao odmor za dušu i telo

Banja Ždrelo nalazi se u području Homoljskih planina i odlična je opcija za višednevni izlet u Srbiji kada vam treba restart.

Pročitajte ovde kako se spakovati za banju i spremite se da uživate u svom produženom vikendu. Razmazite se uz Welness i Spa, dok vaši najmlađi članovi porodice uživaju u modernom akva parku. Na raspolaganju u banji Ždrelo su vam čak 5 otvorenih bazena i 4 zatvorena, od kojih su dva za decu.

Obavezno ponesite rezervni kupaći za dečake i kupaći za devojčice, jer će biti prava umetnost isterati mališane iz vode! Možda vas obraduje činjenica da jedan od bazena ima slanu vodu, te ako ste se uželeli mora, možete počastiti sebe i svoje najdraže vikend izletom u banju Ždrelo i uživati u vodi nalik morskoj!

Dve devojčice sede na ležaljkama u plažnim peškir bademantilima Dve devojčice sede na ležaljkama u plažnim peškir bademantilima

Bela Crkva - grad jezera

Belocrkvanska jezera rasuta su poput bisera duž ovog istočnog grada.

Retko koji grad može se pohvaliti sa čak 7 jezera na svojoj teritoriji. U pitanju su veštačka jezera nastala usred iskopavanja i eksploatacije šljunka na području Bele Crkve. Usred izuzetno povoljnih uslova i svoje pristupačnosti, omiljena su destinacija svih rekreativaca, pecaroša, ljubitelja vodenih sportova, ali i ljubitelja prirode i posmatranja ptica.

Surferi i ljubitelji jedrenja posebno uživaju u belocrkvanskim jezerima jer im pogoduju vršački vetrovi.

Dok ste u ovom izletištu, ne propustite priliku da posetite najpopularnije, gradsko jezero, ali ni ostala vredna pažnje - Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkaru. Svako je po nečemu specifično i voljeno od strane lokalaca.

Na gradskom jezeru možete iznajmiti ležaljku, popiti piće, uživati u kupanju, plivanju, odbojci na pesku i bogatstvu sadržaja za celu porodicu. Ne zaboravite da spakujete kupaće kostime - muški kupaći, i bikini ili jednodelni kupaći za žene.

Bela Crkva udaljena je od Vršca 38 km, a u njenoj neposrednoj blizini nalazi se i Deliblatska peščara, te su ove dve lokcije predlozi za odličan izlet, dok vam za startnu poziciju savetujemo Belu Crkvu u kojoj možete lako naći smeštaj.

Muškarac u teget kupaćem kostimu sa aplikacijom belih jedrilica stoji na pesku pored odbojkaške mreže Muškarac u teget kupaćem kostimu sa aplikacijom belih jedrilica stoji na pesku pored odbojkaške mreže

Uvac - raj na zemlji

Izleti u Srbiji često podrazumevaju otkrivanje veličanstvenih čuda prirode, ali retko koje je toliko impresivno kao Uvac.

Ova jedinstvena i živopisna regija koja se nalazi u jugozapadnom delu zemlje se ističe se svojom zadivljujućom vijugavom rekom, veličanstvenim kanjonima i bogatom netaknutom prirodom.

Ukoliko želite da u potpunosti uživate u magiji Uvca, biće vam potrebno barem dva dana kako biste ga obišli, što ovo izletište u Srbiji čini idealnim za vikend beg iz grada. Za prenoćište možete odabrati Zlatar, Sjenicu ili neku od mnogobrojnih kuća i vikendica u neposrednoj blizini Uvca, u zavisnosti od budžeta i preferencija.

U srcu Uvca leži reka Uvac, vijugavi plovni put koji teče kroz živopisne doline i klisure. Reka je isklesala dubok kanjon, stvarajući meandre od kojih zastaje dah.

Uvac je čuven i po tome što je utočište za ugrožene beloglave supove. Ove veličanstvene ptice nalaze utočište u strmim liticama i klisurama rezervata, a o njima brižno i sa puno pažnje vode računa čuveni rendžeri sa Uvca.

Aktivnosti kojima se možete baviti tokom svog izleta su mnogobrojne. Od posete vidikovcima na kojima se možete diviti prizorima koji oduzimaju dah, preko krstarenja rekom, do posete čuvenoj Ledenoj pećini.

Tara - omiljeno mesto za rafting

Tara je idealna za izlet u Srbiji koji će vam ostati u sećanju po boravku u netaknutoj prirodi i čistom, svežem planinskom vazduhu.

Ukoliko biste da odete negde na izlet od par dana, topla preporuka je da razmotrite ovu planinu. Ljubiteljima vodenih sportova i aktivnosti na otvorenom Nacionalni park Tara je omiljena destinacija za rafting i kanjoning rekama Rača i Beli Rzav.

Dve devojke stoje na jedrilici u dvodelnim kupaćim kostimima i sa sladoledima u ruci Dve devojke stoje na jedrilici u dvodelnim kupaćim kostimima i sa sladoledima u ruci

Za ljubitelje opuštenijeg odmora i porodice sa manjom decom, preporučujemo vožnju brodom prelepim kanjonom i posetu Višegradu.

Na planini se možete upustiti i u avanturu terenskog jahanja konja sa instruktorom, kao i posmatrati medvede i divokoze iz bezbednih osmatračnica uz pratnju rendžera. Pored mnogobrojnih ativnosti i znamenitosti koje se mogu iskusiti na Tari, čak i da odlučite da samo šetate kroz četinarske šume i udišete blagotvorni vazduh, vaš izlet će biti dovoljno ispunjen, zahvaljujući zadivljujućim prizorima i prostranstvima.

Ovo je samo delić onoga što naša lepa zemlja ima da ponudi, a Extreme Intimo je za vas napravio ovaj spisak izletišta u Srbiji imajući u vidu njihovu blizinu drugim gradovima, popularnost, ali i izbor različitih aktivnosti za decu i odrasle.

Uživajte u letu i otkrijte čari Srbije!