Devojka oblači duks

Najbolje banje u Srbiji predstavljaju jedinstveni spoj prelepe prirode, lekovitih svojstava i uopšte, one su - savršen ambijent za istinski odmor i uživanje.

Svima nam je potrebno da se sklonimo u netaknutu prirodu, daleko od gradske vreve i budemo maženi i paženi, barem i na nekoliko dana, a nekada je to i neophodno radi ozdravljenja.

Najbolje vazdušne banje u Srbiji, kao i banje namenjene lečenju ostalih tegoba, pomažu u ozdravljenju, ali istovremeno su otvorene za one koji žele da počaste sebe zasluženim odmorom i da napune baterije!

Preporučljivo je da se pre odlaska u banju raspitate koje sve tretmane i terapije ona nudi i na osnovu toga zaključite koja je najbolja banja u Srbiji za vas i vaše potrebe i kako da se spakujete za nju!

Devojka lezi na stoli za masazu Devojka lezi na stoli za masazu

Najbolje banje za kičmu

Procenjeno je da je 80% populacije u nekom trenutku patilo od bolova u kičmi, a da se oni javljaju već od dvadesete godine.

To nije čudno jer je naša kičma neprestano izložena raznim vrstama opterećenja, te u kasnijoj životnoj dobi dolazi do promena koje je neophodno tretirati na vreme, ako je već nemoguće sprečiti njihov nastanak.

Banje za kičmu u Srbiji koje su specijalizovane za rešavanje problema kičme, pored fizikalnih terapija, nude i veliki broj aktivnosti okrenutih prevenciji i njenom jačanju.

Banje deluju umirujuće i blagotvorno na svakoga, te je preporučljivo ići u njih bar jednom godišnje i preventivno, a ne samo kada dođe do tegoba.

Banja Rusanda - najbolja banja za kičmu i oporavak modernog čoveka

Banja Rusanda je smeštena uz istoimeno slano jezero u blizini Zrenjanina i poznata je po jednom od najkvalitetnijih peloida (lekovita blata) u Srbiji.

U ovoj banji u Banatu okruženoj bogatom florom i faunom se uspešno leči spondiloza. Nazivaju je još i bolest modernog čoveka jer nastaje zbog toga što se moderan čovek premalo kreće, a previše sedi, i uz sve to nepravilno drži telo, zbog čega su mišići leđa umorni i preslabi da drže kičmu u prirodnom položaju.

Njena lekovita blata će uz odgovarajuću fizičku aktivnost i terapiju učiniti čuda za kičmu, ali i preventivno blagotvorno uticati na organizam.

Banja Rusanda poseban akcenat stavlja na preventivu i celokupno očuvanje zdravlja, a u svojoj unutrašnjosti ima spa-wellness, te ukoliko odlučite da je posetite ne zaboravite da spakujete muški kupaći i ženski kupaći kostim!

Žene se mogu odlučiti za jednodelni kupaći ili za bikini model - gornji deo kupaćeg i ženski kupaći donji deo.

Devojka zmuri i leži na stolu za masažu Devojka zmuri i leži na stolu za masažu

Najbolje banje za osteoporozu i reumu

Reumatske banje u Srbiji bave se promenama i oboljenjima kostiju i zglobova i pomažu ljudima da ostvare najviši kvalitet života i žive oslobođeni bola.

Najbolje banje za kosti i zglobove u Srbiji koriste kombinaciju modernih tehnologija lečenja i blagodeti koje nam je darovala priroda u vidu termalnih voda i blata pri lečenju. Saznajte koja je najbolja banja za reumu, ali i odmor i oporavak organizma.

Banja Koviljača - najbolja banja za kosti i zglobove

Banja Koviljača nalazi se u Loznici na reci Drini i ima dugu tradiciju lečenja.

Koviljača je bila lečilište još u vreme Ilira, a danas je jedna od najposećenijih banja u Srbiji. Moderno lečenje u njoj odvija se više od 160 godina, a u ovoj banji nalaze se lekovita termomineralna blata i sumporovite vode koja je čine najboljom banjom za reumatična oboljenja i osteoporozu.

Simbol banje Koviljače je čuveni banjski park koji je krasi i ima površinu od preko 40 ha. On prosto mami svojim izgledom i idelano je mesto za šetnju ili uživanje u prelepom ambijentu punom drveća i cvetnih leja.

Banja Ždrelo - najbolja banja u Srbiji za kompletni oporavak organizma

Ždrelo je reumatska banja u Srbiji koja se nalazi u istočnoj Srbiji u podnožju Homoljskih planina.

U banji ždrelo nalazi se čak devet otvorenih i zatvorenih bazena sa termalnim vodama. Još odavno je dokazana lekovitost ovih termalnih voda i blagotvorna dejstva koja oni imaju na reumatske pacijente.

Osim za izlečenje, banja Ždrelo je poslednjih godina postala i omiljena destinacija zaa porodični odmor usled mnoštva zabavnih sadržaja za decu i odrasle, kao što su spa centar i akva park.

Obavezno ponesite sve potrebno za SPA centar i iskoristite vreme za sebe što bolje!

Najbolje banje za srce, odmor i prevenciju

Srce je organ koji radi i kada mi spavamo, te mu s vremena na vreme treba priuštiti odmor i jedan manje stresan, opuštajući period.

Nema boljeg načina za to nego odlaskom u banju.

Veliki broj ljudi pati od kardiovaskularnih oboljenja zbog nezdravog i stresnog načina života, ali srećom, najbolje banje za srce u Srbiji nude niz relaksirajućih sadržaja i lečenje i prevenciju od strane najstručnijih medicinskih kadrova u Srbiji.

Vrnjačka Banja - najbolja banja za odmor uz bogatstvo sadržaja

Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji i poznata je po svojoj pitomoj klimi na koju utiču obližnje planine Kopaonik, Željin, Stolovi i Goč.

Moderno zdravstvo kojim Vrnjačka Banja može da se pohvali razvija se preko 150 godina, a još je Josif Pančić svojim pacijentima preporučivao lečenje u njoj. Ipak, još su Rimljani prepoznali potencijale koje ova lokacija poseduje i oko drugog veka na njenom području izgradili lečilište, o čemu svedoče arheološka nalazišta iz tog perioda.

Vrnjačka banja ima čak sedam lekovitih termomineralnih izvora, a preko cele sezone nudi svojim posetiocima bogat sadržaj pun kulturno-zabavnih događaja.

Zbog velikog broja zanimljivih sadržaja u letnjem periodu Vrnjačka Banja zasigurno je jedna od najboljih banja za decu i odmor za celu porodicu.

Spremite se se za duge šetnje u Banji, jer ona ima prelepo šetalište i zadivljujuću okolinu. Obavezno spakujte udobnu sportsku obuću, mušku i žensku odeću za pešačenje, kao i pamučne ženske sokne ili muške nazuvice u kojima će noga moći da diše.

Devojka stoji u crnim helankama, beloj majici i sivom sakou sa kačketom na glavi Devojka stoji u crnim helankama, beloj majici i sivom sakou sa kačketom na glavi

U letnjem periodu Vrnjačka Banja posetiocima nudi i mogućnost posete modernom akva parku, te ne zaboravite na SPF, peškire i sportske kupaće kostime za plivanje i ostale vodene aktivnosti za celu porodicu!

Dokazano je da plivanje jača kardiovaskularni sistem, stabilizuje krvni pritisak i generalno je blagodetno za celokupni organizam. Stoga, ne propustite priliku da plivate što više tokom svog banjskog odmora!

Sokobanja - najbolja banja za odmor i boravak u prirodi

Sokobanja je prelepo odmaralište u podnožju planine Ozren.

Okarakterisana je kao klimatsko oporavište jer ima izuzetno prijatnu klimu i bogata je termomineralnim izvorima, koji spadaju u radioaktivne akratoterme.

Od davnina su se na području Sokobanje nalazila lekovita kupatila. Još u doba Rimljana su prepoznati potencijali prirodnih izvora tople vode koji se ovde nalaze, a kasnije su za vreme Otomanskog carstva ovde izgrađena i čuvena Turska kupatila koja su i danas zaštitni znak ovog turističkog mesta.

U Sokobanji se uspešno leče mnoge bolesti, pre svega respiratornog trakta, kao što su astma, pneumonija i druge kod kojih se preporučuje korišćenje lekovitih mineralnih voda, ali je i destinacija na koju se pacijenti šalju radi poboljšanja imunog sistema i celokupnog zdravlja i oporavka kroz boravak u prirodi.

Vazdušne banje u Srbiji

Najbolje vazdušne banje za plućne bolesti, ali i prevenciju istih nalaze se u Srbiji.

Specifičnost vazdušnih banja je što one, pored već standardnih lekovitih faktora u vidu termomineralnih voda, blata i sličnih, poseduju i posebno blagotvorno strujanje vazduha.

Vazduh u svakoj od vazdušnih banja obogaćen je visokom koncentracijom jona i ozona u vazduhu i blagotvoran za disajne puteve. Saznajte koje vazdušne banje u Srbiji treba posetiti kako biste uživali u njihovom čistom vazduhu, učinili nešto korisno za svoje disajne puteve i ojačali svoj imunitet.

Vazdušna Banja Ivanjica - prelepi ambijent okružen planinama

Ivanjica je ušuškana među planinama Golija, Javor, Mučanj i drugim i nalazi se na optimalnoj nadmorskoj visini od 468 m.

Mnogi su mišljenja da je najbolja banja za plućne bolesti, ali i ljubitelji planinarenja i prirode kojima treba miran omor će uživati u Ivanjici.Zbog nešto hladnije klime i blizine planina, nije na odmet čak i u letnjem periodu spakovati sa sobom kardigan i odeću dugih nogavica, kao što su ženske trenerke i letnje pantalone, jer zna biti sveže u večernjem periodu.

Devojka u braon majici i braon džemperu i crnom slipu oblači farmerke Devojka u braon majici i braon džemperu i crnom slipu oblači farmerke

Vazdušna banja Ivanjica najbolje je lečilište koje možete sebi da priuštite za oporavak i lečenje disajnih puteva.

S druge strane, u zimskom periodu je zbog blizine mnogobrojnih gore spomenutih planina idealna startna lokacija za odlazak na skijanje.

Divčibare - najbolja banja za decu

Divčibare su poznato odmaralište i turistička destinacija u Srbiji nadomak Valjeva.

Klima Divčibara zadovoljava sve uslove potrebne za klimatsko lečenje. Divčibare su vazdušna banja u kojoj se zbog čistoće vazduha i idealne nadmorske visine od 975 m, nalazi i dečije odmaralište. U ovo odmaralište šalju se deca iz cele zemlje na rekreativne nastave i ekskurzije, kao i na lečenje.

Utvrđeno je da je Divčibare najbolja banja za decu kod lečenja astme, hroničnog bronhitisa, ali i anemije i sličnih oboljenja.

Ukoliko šaljete svoje dete na Divčibare bitno je opremiti ga udobnom sportskom odećom za devojčice ili dečaka koja ih neće sputavati i koja će biti što komfornija, jer će zasigurno provoditi mnogo vremena na otvorenom. Takođe, spakujte svom detetu prijatan veš za dečake i veš za devojčice i tople pidžame za devojčice i pidžame za dečake. Najbolje je da dečija odeća za boravak u banji bude od pamučnih materijala

Ovo su bile samo neke od najboljih banja u Srbiji, a kada bismo ih nabrajali sve, spisak bi bio poduži, jer je naša zemlja zaista bogata obiljem prirodnih bogatstava.

Da li će vaš izbor biti Vrnjačka Banja, Sokobanja, Divčibare ili neka sasvim četvrta, zavisi od vaših potreba i preferencija!

Ipak, koju god da odaberete, sasvim sigurno ćete se vratiti oporavljeni i preporođeni i uvideti zašto je banjski turizam nešto što svako mora da priušti sebi!