Šta poneti na skijanje - odeća za zimovanje i saveti za pakovanje

Putovanje na skijanje je za svakog neveštog pakovatelja prava noćna mora. 

Posebno za one koji iza sebe nemaju godine iskustva sa putovanjima na skijaške destinacije i hladne zimske destinacije.

Znamo da je odeća za skijanje samo jedan od neophodnih “sastojaka” svakog zimskog kofera, ali nekad nismo sigurni ni šta nam sve od nje može zatrebati, a kamoli u to koje sve aksesoare treba poneti na skijanje.

Sati pakovanja, prepakivanja i razmišljanja o tome šta nam sve može biti potrebno na zimovanju obavezno su propraćeni i stresom i nervozom, a opuštanje usledi tek nakon dolaska na destinaciju, prvog spusta i spokojnog osećaja da sa sobom imamo sve što je potrebno.  

Postoji li rešenje za lakše pakovanje za skijanje i ultimativni odgovor na nedoumicu: Šta poneti na skijanje?

Postoji i krije se u ček-listi potrepština koje vam mogu zatrebati na skijanju. 

#1 Odeća za skijanje - šta poneti na skijanje od garderobe?

Sigurno već znate da je najbolji način utopljavanja, koje je na hladnim skijaškim destinacijama i više nego potrebno, njegovo veličanstvo - slojevito oblačenje

Preporučuje se da na skijanju uvek oblačite minimum tri sloja: bazični, srednji i spoljni sloj odeće za skijanje.

Gornji i donji deo odeće za spavanje u teget boji na krevetu pored peškira

Bazični sloj odeće za skijanje kao druga koža

Prvi sloj odeće za skijanje čini veš, odnosno gaćice, potkošulje i čarape. 

Ukoliko ste rešeni da skijanje postane aktivnost koju ćete upražnjavati svake godine i spremni ste da uložite u kvalitetnu opremu - investirajte u termo veš namenjen profesionalnim skijašima. S druge strane, ukoliko na skijanje idete svega nekoliko dana godišnje i na planini ne provodite ni dve nedelje na godišnjem nivou, a podvizima Bodi Milera više volite da se divite iz daleka nego što pokušavate da ih dostignete - kvalitetan pamučni veš koji nežno prianja uz kožu, štiti intimnu regiju, a krojem pokriva što više tela, sasvim je dovoljan prvi sloj za skijanje. 

Skijašicama preporučujemo da spakuju duboki pamučni ženski donji veš, udoban brushalter koji ih neće žuljati niti na bilo koji način remetiti njihove skijaške podvige, uske pamučne majice na duge rukave i pamučne helanke dugih nogavica koje će biti savršena termo zaštita za donji deo tela. Ne smete zaboraviti da upakujete i tople ženske čarape, što mekšeg opipa, koji će napraviti savršenu barijeru između pancerice i stopala i zaštititi ga od grube konstrukcije pancerice.  

Skijaši bi trebalo da spakuju pamučni muški donji veš, poželjno i tkz. “duge gaće”, kao i potkošulje na duge rukave. Muške sokne od prijatnog materijala takođe bi trebalo da se nađu u koferu koji upravo pakujete. 

Sve što vam može zatrebati za prvi sloj odevanja za skijanje pronaći ćete na jednom mestu, što umnogome olakšava celokupnu pripemu za put! Exteme Intimo je poznat po udobnim krojevima, najprijatnijim materijalima i visokom kvalitetu, pa su veš, kao i garderoba i čarape iz našeg asortimana savršena baza za vaše skijaške podvige i odlični saputnici za zimske destinacije.

Crne i bele muške Extreme Intimo gaće 

Srednji sloj garderobe za skijanje

Kada je reč o srednjem sloju, on je tu da bude izolator, zaštiti od prodora vetra tokom skijanja i dodatno utopli telo. Zimske trenerke čiji će kroj lako ući u skijaško odelo i ni na koji način neće smetati odevanju za skijanje najbolji su izbor. Ipak, pre nego što krenete u kupovinu idealne trenerke, pogledajte kako je skrojeno vaše skijaško odelo - većina njih već ima “ugrađen” srednji sloj koji vam je potreban. 

Spoljni sloj - skijaško odelo kao ključna odeća za skijanje 

Poslednji, spoljni sloj za skijanje čini skijaško odelo, koje ima funkciju oklopa. 

Štiti od prodora snega, kiše, pa i vetra. Najčešće su napravljena od GORE TEX materijala, poznatog po otpornosti na vodu. Odelo čine pantalone i skijaška jakna, a savetujemo da budete pažljivi pri odabiru veličine - samo potpuno adekvatna veličina skijaškog odela može biti dovoljno udobna za sve skijaške poduhvate i prijatan osećaj tokom skijanja. Odelo pri kupovini probajte sa dva sloja ispod, koje ćete nositi i na samom skijanju - tako ćete biti sigurni da će vam veličina odgovarati.

Odelo za skijanje će zauzeti mnogo mesta u koferu pa se potrudite da ga spakujete na što praktičniji način. 

Ženski donji veš i brushalter roze boje i roze papuče

#2 Odeća za zimovanje - skijanje nije sve na šta treba misliti

Pre nego što pomislite da ste završili sa pakovanjem garderobe za put - setite se da zimovanje obično ne protiče samo na skijaškoj stazi. Odlazak na večeru, izlazak, pa možda i neki dnevni izlet kome ćete ustupiti prednost određenog dana takođe su deo zimskog putovanja koje je pred vama.

Dakle, spakujte i zimsku garderobu koju ćete nositi za različite prilike na planini. Ne zaboravite ni na obuću - zimske čizme pogodne za hod po snegu i vodootporne spoljašnjosti takođe bi morale da se nađu u vašem koferu.

A kada završite sa svim aktivnostima i uđete u hotelsku sobu ili apartman biće vam potrebna i udobna pidžama koja će vas zagrejati, istovremeno pružajući komfor tokom odmora. Extreme Intimo pamučne ženske pidžame dame ocenjuju kao najudobnije koje imaju, a lep dizajn čini ih pogodnim za noćenje u prostoru sa drugim ljudima sa kojima putujete. Njihovi krojevi su vrlo pristojni i klasični, a paterni, boje i detalji izuzetno lepi, kao i kod muških pidžama iz naše kolekcije, pa su idealne za putovanja.

#3 Aksesoari i oprema za skijanje 

Sigurni smo da na skijanje ne biste krenuli bez opreme, ali tu smo da podsetimo. Naravno, ukoliko nemate svoje skije ili snowboard, već planirate da ih iznajmljujete u ski centru, na put ćete krenuti bez osnovne opreme, ali aksesoare svakako treba da obezbedite i ponesete sa sobom, jer najčešće nisu dostupni za iznajmljivnanje.

Koji su to najvažniji skijaški aksesoari? 

Evo ček-liste: 

  • Skijaške čarape,
  • Skijaške rukavice,
  • Maska za skijanje,
  • Naočari za skijanje,
  • Skijaška kaciga. 

#4 Šta poneti na skijanje od kozmetike i higijenskih potrepština?

Osim osnovnih proizvoda za održavanje higijene nalik četkici i pasti za zube, četki za kosu, sapunu ili gelu za pranje ruku i tuširanje, ne zaboravite da spakujete kozmetiku da negu i hidrataciju tela i lica. 

Niske temperature, jak vetar i mraz koji su zastupljeni na planini suše kožu, a mogu uzrokovati i pucanje kože, najčešće na usnama. Balzam za usne nosite sa sobom na skijanje i redovno ga nanosite na usne, a pre odlaska na stazu na lice nanesite i kremu sa SPF zaštitnim faktorom - na planini je sunce izuzetno jako, pa je neophodno zaštiti se od njega. Spakujte i šampon, a ako u smeštaju nije dostupan, obavezno i fen za kosu. 

#5 Dodatne stvari na koje ne treba zaboraviti pri pakovanju za zimovanje

Ukoliko na skijanje idete van zemlje spakujte i pasoš - ne biste verovali koliko često ga putnici zaboravljaju! 

Od obaveznih stvari tu su i: novac, mobilni telefon i punjač i identifikacioni dokument i vozačka i saobraćajna dozvola ukoliko na put idete automobilom. Ukoliko ste uplatili osiguranje, ponesite i papir koji to potvrđuje i sadrži detalje sa važnim informacijama. 

Dodatne stvari nalik gedžetu za snimanje spusta, knjizi koju možda želite da pročitate tokom zimovanja, ili slušalicama sa kojima ćete moći da slušate omiljene numere tokom putovanja i boravka na odredištu svakako nisu obavezne, ali ste možda planirali da ih ponesete i dodatno ulepšate putovanje, pa ne zaboravite da ih spakujete.

Ostalo je samo da vam poželimo srećan put i nezaboravne spustove!

Dopustite da vas na njima prati nežni dodir Extreme Intimo kolekcije i posetite neko od naših prodajnih mesta ili iskoristite prednosti naše brze i sigurne online prodavnice i opremite se stvarima koje će vas odlično poslužiti na putovanju, ali i tokom svakodnevice. Kvalitet naših stvari stara se o njihovoj dugovečnosti!