Nasmejana devojkanaslonjena na mrežu u plavom kupaćem kostimu na odbojkaškom terenu

Odbojka na pesku, koktel u ruci i blagi povetarac u kosi - postoji li bolji opis leta?

U vrelim i sparnim danima, plaža postaje omiljeno mesto za mnoge ljude koji žele da se osveže i uživaju u aktivnostima na suncu, a jedna od najpopularnijih letnjih igara na plaži je svakako odbojka.

Ova dinamična i zabavna igra okuplja prijatelje, porodice i strance na pesku, pružajući im priliku da se takmiče, relaksiraju i napune baterije.

U sledećim redovima ćemo sa vama podeliti detaljna pravila odbojke na pesku, ali i dati razloge zašto se ova letnja rekreacija mora naći na vašoj to do listi!

Odbojka na plaži - zabava za sve generacije

Odbojka na pesku je više od samog fizičkog napora - to je prilika da se osećate slobodno, uživate u prirodi i provedete kvalitetno vreme sa prijateljima i porodicom.

Bilo da igrate rekreativno ili takmičarski, odbojka na plaži pruža ne samo sjajnu zabavu već i priliku da razvijete kondiciju, motoričke sposobnosti i timski duh.

Stoga, obucite svoje udobne kupaće kostime, pripremite se za igru na pesku i uživajte u divnom letnjem sportu koji spaja sunce, adrenalin i avanturu.

Extreme Intimo je uoči letnje sezone pripremio i nove komade, sa atraktivnim krojevima i unikatnom paletom boja - nova kolekcija za muškarce kombinuje komfor i stil, dok nova kolekcija za žene spaja eleganciju i autentičnost.

Odaberite idealan kupaći kostim za leto 2023 i uplovite u morsku avanturu!

Idealni kupaći za odbojku na pesku

Budući da je odbojka na plaži letnja aktivnost koja se igra na pesku i u vodi, važno je odabrati pravu odeću koja će vam omogućiti slobodu kretanja i udobnost.

Idealan izbor su ženski kupaći kostimi i lagani sportski šorcevi za dame, kako bi koža mogla nesmetano da “diše”, a vi da se komforno krećete po pesku.

Gornji deo kupaćeg kostima treba da bude satkan od visokokvalitetnih materijala koji sa lakoćom apsorbuju znoj. Tkanine od poliamida i elastina stoga predstavljaju nepogrešiv izbor.

Devojka stoji na plaži ispred mreže sa loptom u rukama i u lila kupaćem kostimu Devojka stoji na plaži ispred mreže sa loptom u rukama i u lila kupaćem kostimu

Za dame preporučujemo da se odluče za jednodelni kupaći koji će im pružiti dodatnu podršku i potporu tokom igre.

Kada je reč o selekciji za suprotan pol, preporuka je da se odlučite za muške kupaće bokserce ili šorc za kupanje kako biste se ležerno kretali.

Ne zaboravite kvalitetne sunčane naočare i kremu za sunčanje kako biste zaštitili svoju kožu od štetnih UV zraka.

Muškarac stoji iza mreže za odbojku na pesku u plavom kupaćem šorcu Muškarac stoji iza mreže za odbojku na pesku u plavom kupaćem šorcu

Odbojka na pesku, ima neka specifična pravila koja se razlikuju od standardne dvoranske odbojke.

Uobičajeno je da se igra 2 na 2, mada se može igrati i 4 na 4 u zavisnosti od raspoloživog prostora i preferencija igrača. Glavni cilj igre je preneti loptu preko mreže na protivničku stranu terena, postižući poene kroz uspešne udarce i sprečavajući protivnika da isto učini.

U odbojci na pesku, timovima je dozvoljeno da loptu vrate preko mreže sa maksimalno 3 dodira, dok pojedinačni igrači ne smeju dva puta uzastopno dodirnuti loptu, osim nakon dodira bloka (blok dodir se računa kao jedan dodir). Nakon blok dodira, preostaju još samo dva dodira pre nego što se lopta mora vratiti protivniku.

Igra započinje servisom preko mreže protivnika - odnosno udarcem servera koji je pozicioniran iza zadnje linije terena (granice). Reli se nastavlja sve dok lopta ne dodirne tlo terena za igru, ne izađe izvan granica ili ne bude napravljena greška prilikom pokušaja vraćanja lopte.

Jedan tim osvaja bod i ima pravo servisa za početak narednog segmenta igre kada osvoji reli.

Odbojka na pesku - način bodovanja

Igra se sastoji od jednog osvojenog seta, gde je cilj dostići 25 poena.

Međutim, u polufinalu i finalu, potrebno je osvojiti dva seta, pri čemu se svaki set igra do 21 poena.

Ukoliko se desi da rezultat bude izjednačen, dolazi do odlučujućeg trećeg seta koji se igra do 15 poena.

Tako posmatrano, svaki poen je od suštinske važnosti jer vas vodi ka pobedi i ostvarenju cilja. Ovaj format takmičenja donosi uzbuđenje, napetost i šansu za preokret, stvarajući tako neizvesnost i uzbuđenje kod igrača i gledalaca.

Upravo ovakva dinamika igre čini odbojku na pesku uzbudljivom i nezasitom sportskom aktivnošću, koja će vas u potpunosti okrepiti!

Dimenzije terena za odbojku na pesku

Dimenzije terena za odbojku na pesku su nešto manje od standardnog dvoranskog terena.

Uobičajene dimenzije terena su 16 metara dužine i 8 metara širine. Teren se deli na dve jednake polovine mrežom visine 2,43 metra za muške igre i 2,24 metra za ženske igre.

Mreža za odbojku na pesku treba biti postavljena čvrsto i ravno, pružajući igračima pravi izazov u prenošenju lopte preko nje.

Broj igrača i rotacija

Kao što smo već pomenuli, uobičajeno je igranje 2 na 2 (formalno) ili 4 na 4 (neformalno).

Kod igre 2 na 2, svaki tim ima samo dva igrača koji moraju biti vešti u svim elementima igre - serviranju, smečovanju, postavljanju bloka i odbrani. Rotacija se vrši u smeru kazaljke na satu nakon osvajanja poena.

Ovo znači da će igrač koji je servirao rotirati na sledeću poziciju, dok će ostali igrači preći na sledeću poziciju u nizu.

Saveti za uspešnu igru i nezaboravnu letnju avanturu

Da biste uživali u odbojci na plaži, važno je poštovati određene smernice i primenjivati određene tehnike. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da poboljšate svoju igru:

  • Komunikacija je ključna - Razgovarajte sa svojim saigračem kako biste se dogovorili o taktici, preneli informacije o protivniku i sinhronizovali svoje poteze.
  • Postavite dobar servis - Servis je prvi udarac u igri i može vam omogućiti prednost. Vežbajte različite vrste servisa poput ravnog servisa, top-spin ili float servisa kako biste iznenadili protivnika.
  • Razvijte dobru odbranu - Odbrana je ključna za održavanje igre u toku. Budite spremni na brze reakcije i udarce koje protivnik šalje ka vama. Pokušajte da predvidite gde će lopta pasti i budite spremni da je dohvatite.
  • Unapredite svoje smečovanje - Smečovanje je uzbudljiv deo igre koji zahteva snagu i preciznost. Vežbajte udarce različitim tehnikama, kao što su cross-court, linearni ili smeč iz skoka.
  • Pripremite taktike za pobedu - Taktika "spuštena lopta" se koristi kada protivnik smeče snažno i visoko. Umesto da pokušavate da blokirate smeč, jedan od igrača može izvesti "spuštenu loptu" tako što će prstima lako preneti loptu preko mreže na protivničku stranu. Pored nje, možete razmotriti i taktiku "linija ili preko bloka" koja se primenjuje kada smečujete ka protivničkom bloku. Umesto da pokušavate da pređete blok, možete se potruditi da smečujete loptu direktno preko bloka ili uz samu liniju terena.
  • SPF, SPF i još SPF-a - Koristite kreme za sunce sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka, sa zaštitnim faktorom (SPF) 50. Takođe, birajte kreme koje su vodootporne kako bi ostale efikasne čak i tokom znojenja. Nanesite dovoljnu količinu kreme za sunce na sve delove tela koji će biti izloženi suncu. Nemojte štedeti na količini. Preporučuje se nanošenje oko 30 ml kreme za celo telo, a nikako ne zaboravite na uši, vrat i donji deo leđa.
  • Izbegavanje sunca u najintenzivnijem periodu - kada je sunce najjače, između 12 i 15 časova popodne, trebali biste izbegavati direktno izlaganje suncu. Potražite hladovinu i tu napravite teren.
  • Hidratacija - pijte dovoljno tečnosti tokom dana kako biste izbegli dehidrataciju organizma, posebno kada ste izloženi suncu. Voda je najbolji izbor, ali možete konzumirati i sportske sokove sa hidrolitima, kao i voće i povrće sa visokim sadržajem vode kako biste održali ravnotežu.

Bez obzira da li ste već iskusni igrač ili početnik, ova aktivnost će vam pružiti nezaboravne trenutke i nepresušan izvor zabave.

Zato okupite ekipu, obucite udoban kupaći i započnite igru na pesku - nećete se razočarati!

Dve devojke stoje zagrljene na plaži ispred mreže za odbojku u tirkiznom i lila kupaćem kostimu Dve devojke stoje zagrljene na plaži ispred mreže za odbojku u tirkiznom i lila kupaćem kostimu