Kako odabrati donji veš - vodič za materijale, modele i veličine donjeg veša

Postoji jedna “sitnica” koja je definitivno preduslov toga da vam dan prođe prijatno i lepo, a reč je ni manje ni više nego o pravilnom izboru donjeg veša. Ne kažemo da ćete zbog kvalitetno odabranih gaćica cvetati iako imate haos na poslu, ali loše odabran donji veš definitivno može pokvariti lepe trenutke ili situacije koje zahtevaju koncentraciju. 

Ovaj mali komad tkanine zato ne treba potcenjivati, jer svi dobro znamo koliko zatezanje, žuljanje ili iritacija na koži mogu da budu frustrirajući, naročito ako je reč o intimnoj zoni i neudobnosti koju osećate usled sastanka, treninga, vožnje ili bilo koje druge aktivnosti. 

A kako odabrati donji veš koji neću osećati tokom dana, a da mi ujedno i stoji lepo? 

Vrlo jednostavno! Saznajte o čemu treba voditi računa prilikom odabira donjeg veša, zašto je bitno imati visoke kriterijume kada je veš u pitanju i kako je Extreme Intimo ženska kolekcija donjeg veša postala sinonim za udobne, kvalitetne i atraktivne komade koji odlično prate žensku figuru.  

Kako tumačiti veličine donjeg veša?

Kako odabrati donji veš, a ne promašiti veličinu? Ako mislite da je pitanje banalno, setite se koliko ste puta kupile gaćice procenivši da je veličina baš po vašoj meri, a onda kod kuće shvatile da vas nešto žulja i steže. Nažalost, barem nekoliko puta. 

Kao što je to slučaj sa mnogim odevnim komadima, tako je i kod izbora udobnog donjeg veša česta situacija da sama veličina zavisi od modela. Ipak, najrelevantnije su one veličine donjeg veša koje su utvrđene prema klasičnim modelima gaćica, a evo i kako tumačiti oznake na vešu.

Međunarodna oznaka veličine

S

M

L

XL

XXL

XXXL

Konfekcijska oznaka veličine

34 - 36 

38 - 40

42 - 44

46 - 48

50 - 52

54 - 56

Obim bokova u cm

84 - 93 

94 - 103

104 - 113

114 - 123

124 - 133

134 - 143

Obim struka u cm

63 - 72

73 - 82

83 - 92

93 - 102

103 - 112

113 - 122

Kao što smo naveli, vrsta modela igra veliku ulogu u tome koje ćete veličine donjeg veša birati, pa neka vam ova tabela bude mali pomoćnik i “tumač” ali se svakako ne bi trebalo slepo oslanjati na oznake. Svaki model isprobajte i uverite se da je odgovarajući za vašu kožu, građu i naravno, za vaš ukus. 

Zašto je kvalitetan materijal donjeg veša prioritet?

Materijal bi trebalo da bude presudan faktor prilikom izbora donjeg veša. U pitanju je tkanina koja je tokom celog dana u dodiru sa najintimnijom zonom, pa odabir kvalitetnih gaćica nije nešto oko čega treba praviti kompromis. 

Ipak, ako ste mislili da je pamuk jedino potpuno higijensko i zdravo rešenje za donji veš, niste sasvim u pravu. Pamuk je svakako najfiniji materijal koji možete priuštiti svojoj koži, a činjenica da je u pitanju prirodna tkanina stavlja ga potpuno van svake konkurencije. 

Međutim, pouzdani proizvođači donjeg veša itekako vode računa o tome da i čipka donjeg veša, poliamid i drugi materijali koji se koriste u proizvodnji zadovoljavaju najviše standarde, pa ako posetite takvu radnju vrlo lako možete spojiti atraktivno i udobno, što se dosad činilo kao nemoguća misija. 

Upravo je Extreme Intimo jedan od vodećih brendova u pogledu spajanja kvaliteta i estetike, jer je donji veš izrađen tako da zadovolji praktične potrebe, ali i da pruži vrhunski osećaj samopouzdanja i zadovoljstva kada ga nosite. U svom radu ne zanemarujemo estetiku - reč je o samo o tome da joj ne podređujemo kvalitet za koji smatramo da je od ključne važnosti za svaku damu.
Žena u atraktivnom kompletu donjeg veša roze boje

Kako odabrati donji veš prema građi?

Svaki odevni komad treba birati prema građi, a izuzetak nije ni donji veš. S obzirom na to da je reč o intimnom komadu odeće, ukoliko odaberete pravu veličinu i dobar materijal sa modelom ne možete mnogo pogrešiti, ali ćemo ipak ukazati na neka opšta pravila koja izbor donjeg veša “uslovljavaju” tipom građe. 

Kako odabrati donji veš za “kruška” građu?

Kruška odlično oslikava onaj tip građe u kome dominiraju kukovi i zadnjica u odnosu na gornji deo tela. Preporučljiv izbor za ovaj tip građe su plitko sečene gaćice tamnih boja ili neutralnih nijansi, koje će učiniti da vam kukovi vizuelno izgledaju uže. 

Trebalo bi izbegavati duboke modele koji bolje pristaju građama opisanim u nastavku, jer oni vizuelno proširuju telo i u ovom slučaju - stvararaju kontraefekat. Ukoliko ne preferirate plitke modele slipa i volite da veš pokrije malo više kože, onda su udobna brazilijana dobro rešenje za vas.

Kakav donji veš zahteva telo oblika peščanog sata?

Figura u obliku peščanog sata je verovatno najzahvalnija za izbor odevnih komada, a mnogi su saglasni u tome da su veće grudi, tanak struk i srazmerno široki kukovi u odnosu na ramena najatraktivniji oblik ženskog tela. 

Ukoliko se pronalazite u ovom opisu, za vas su idealan model donjeg veša visoko sečene gaćice sa detaljima ili bez njih, dok su klasični oblici veša sa printom takođe potpuno pogodni za ovakvu građu. Ista pravila za donji deo važe i prilikom izbora kupaćeg kostima. 

Žena u atraktivnom kompletu donjeg veša maslinasto zelene boje

Kako odabrati donji veš za “jabuka” građu?

Građa u obliku jabuke obično podrazumeva nešto puniju građu, a za ovakvu figuru su preporučljive duboke gaćice, sa širim pojasom uz gornji rub. Donji veš koji je malo više sečen vizuelno će produžiti noge, dok bi tange i vrlo plitke modele gaćica trebalo izbegavati. 

Kakav donji veš kupiti ako imate atletsku građu?

Kupovina donjeg veša za ateletsku građu bi trebalo da bude fokusirana na bokserice sa dezenom ili one klasične, jer one najlepše pristaju damama kojima su struk, kukovi i ramena približno iste širine. Bokserice su dodatno preporučljive ukoliko imate lepo oblikovanu zadnjicu, koja uvek izgleda još bolje uz ovakav model donjeg veša. 

Kako izabrati donji veš za “obrnuti trougao” građu?

Građa poznata kao “obrnuti trougao” se odnosi na figuru u kojoj dominiraju ramena i grudi, dok je donji deo nešto sitniji. 

U ovom slučaju je mnogo problematičnije izabrati pravi brushalter, nego gaćice, koje uglavnom pristaju na ovaj tip građe koji god model izaberete. Svetle boje donjeg veša vizuelno proširuju kukove, pa ovaj trik uzmite u obzir kada se sledeći put nađete u kupovini gaćica. 

Koliko je zapravo odabir muškog donjeg veša lakši?

Muškarac u atraktivnom donjem vešu plave boje

Muškarci nemaju mnogo briga kada je u pitanju izbor donjeg veša, jer su muški modeli mnogo jednostavniji. Najvažnije je da muški donji veš pruža odgovarajuću potporu, kao i da bude izrađen od kvalitetnog materijala, bilo da su u pitanju muške bokserice, muške slip gaće ili duge gaće za muškarce

Najčešće greške koje pravimo kada biramo donji veš

Osnovne greške pri odabiru donjeg veša se odnose na loš izbor materijala, pogrešnu veličinu i loše odabran model koji ne parira figuri. 

Kada kažemo loš izbor materijala, mislimo - sintetika. Trebalo bi da je izbegavate iz higijenskih razloga, ma koliko neki sintetički model izgledao lepo. Umesto toga, birajte pretežno pamučne modele veša koji će prijati koži.

Ipak, i kod pamučnih modela treba biti pažljiv, jer 100% pamučni donji veš je sklon brzom gubitku svog oblika, pa je uvek poželjno da pamučne gaćice sadrže barem mali procenat elastina, koji će im dati oblik i lepo ih prilagoditi telu. 

Ono što takođe može biti problem su rubovi gaćica koji se usecaju u kožu, stvarajući trag vidljiv i preko odeće. Ovo izgleda prilično neukusno, pa se uvek trudite da birate modele sa diskretnijim rubovima koji ne stežu mnogo, tako da se nigde ništa ne useca i ne žulja. 

Nekoliko slip modela sa printom ili par komada atraktivnih čipkanih gaćica uvek treba imati u fioci, zbog specijalnih prilika i specifičnih odevnih kombinacija. Međutim, svakodnevno nošenje ovog veša je velika greška, jer ovi materijali nisu pogodni za intimnu regiju kada se prečesto nose, i to iz higijenskih razloga.  

Jedna od najčešćih grešaka koje se prave prilikom odabira donjeg veša je i njegovo kombinovanje sa određenim komadima odeće. Koliko god atraktivan bio, donji veš nije za svačije poglede, pa bi upadljive komade ispod svetlih i laganih donjih delova odeće trebalo izbegavati. To znači da bele pantalone i gaćice šarenog dezena, kao i čipkani modeli sa helankama nikako nisu dobra kombinacija.

Takođe, važno je da razlikujete prilike za koje birate donji veš. Klasične modele nikako ne bi trebalo koristiti za trening i zdrave fizičke aktivnosti jer im to nije namena. U ovom slučaju se radije odlučite za pravi sportski veš koji će u ovim prilikama biti mnogo udobniji. 

I na kraju, kako odabrati donji veš kvalitetno, a zaobići Extreme Intimo prodajna mesta? To bi verovatno bila najveća greška pri izboru veša. Čekamo vas sa ponudom najraznovrsnijih modela od prirodnih i drugih finih materijala koji će zadovoljiti sve gore navedene kriterijume!