Zašto su prirodni materijali važni kada birate garderobu

Dodir odeće na koži se ne čini kao najvažnija stavka pri izboru odevnih komada, sve dok ne iskusite osećaj koji pruža komad garderobe izrađen od najfinijeg pamuka i drugih prirodnih materijala. Čini se da je kvalitet materijala ipak presudan za udobnost u odeći, ali i lep izgled koji obično dolazi iz dobrog unutrašnjeg osećaja.

Ovo nepisano pravilo je nezaobilazno u proizvodnji veša, spavaćica, bade mantila i drugih komada koji su u direktnom dodiru sa kožom, a kvalitet kome težimo primetan je na prvi dodir svakog od naših modela, izrađenih od prirodnih materijala. 

Extreme Intimo svoju inspiraciju za proizvodnju prirodnih, kvalitetnih i dugotrajnih proizvoda pronalazi u esencijalnoj potrebi da zadovolji potrebe svojih kupaca, stoga saznajte šta su zapravo prirodni materijali i kako ih koristimo.

Kako delimo i koristimo prirodne materijale

Prirodni materijali mogu se podeliti u dve grupe na osnovu njihovog izvora: imaju biljno i životinjsko poreklo. Puno je tekstilnih vlakana koja se dobijaju iz prirode, a svaki od ovih materijala ima svoje specifičnosti i karakteristike.

Prve tragove proizvoda od tekstila otkrili su arheolozi, te smo saznali da je ljudska vrsta tkanine koristila još u praistorijskom periodu. Naravno, tada su se koristili samo sasvim prirodni materijali, a sa upotrebom hemijskih počelo se tek krajem XIX veka. 

U modernom dobu, sve je više hemijskih vlakana koja se upotrebljavaju u tekstilnoj industriji, a mnoga od njih imaju veoma dobre karakteristike. Ipak, dokazano je da se u prirodnim materijalima telo bolje oseća - udobniji su i omogućavaju koži da diše, a istovremeno su i bolji za životnu sredinu.

Posebno je važno opredeliti se za prirodni materijal kada se radi o odabiru donjeg veša koji direktno prijanja uz najintimnije delove tela, kao i kada je reč o odabiru komada u kojima spavamo, kada su nam komfor i prozračnost  materijala posebno važni. 

U nastavku teksta navešćemo najpoznatije i najčešće korišćene prirodne materijale, kao i njihove karakteristike. 

Pamuk - najbolji prijatelj kože

Pamuk je najčešće korišćen prirodni materijal u tekstilnoj industriji. Smatra se da su se pamučni materijali koristili još tokom perioda od oko 3.500 pre nove ere, a da su njegove postojebine Indija i Peru. Danas su najveći svetski proizvođači pamuka Kina, SAD, Brazil, Indija, Egipat i Turska

Pamuk je biljnog porekla, a biljka iz koje se dobija pripada porodici Malvacea i rodu Gossypium. Period od setve do berbe pamuka obično traje od 4 do 6 meseci. Nekada se pamuk ručno brao, ali danas su za to najčešće zadužene mašine, koje usisavaju semenke sa vlaknima sa plantaža. Nakon toga, vlakna prolaze pažljivu obradu kako bi postala tekstilni materijal koji koristimo za izradu proizvoda iz Extreme Intimo asortimana. 

Osobine pamuka i njegova svojstva

Pamuk mnogi smatraju najboljim prijateljem kože. Razlog za to su veoma dobra svojstva pamuka - otpornost prema toploti, alkalijama, habanju, toplotna provodljivost, kao i mnoge druge osobine. 

On se smatra jakim tekstilnim materijalom koji u mokrom stanju povećava jačinu i do 20%, pa se zato često koristi za izradu odevnih komada koji se često peru, kao što je to slučaj sa donjim vešom. Sem toga, pamuk se koristi i za izradu rublja, majica, komada za spavanje, sportske garderobe, kao i mnogih drugih odevnih predmeta, a podjednako je zastupljen u ženskoj i muškoj modi.

Pamuk je praktičan materijal i zbog toga što podnosi visoke temperature - može se prati i peglati na temperaturama koje dosežu čak 200 °C

Još jedna od velikih prednosti pamuka je ta što odlično upija vlagu, pa je su komfor i prijatan osećaj sastavni deo nošenja pamučne odeće. Treba znati i to da materijal lako upija i boju, pa zato treba voditi računa prilikom pranja pamučnih komada (ne mešati boje).

Svila - njen put obeležio je istoriju

Svila je prirodni materijal, koji je, za razliku od pamuka, životinjskog porekla. Postoji više vrsta svile, a ono što im je zajedničko je da se sve dobijaju odmotavanjem čaura svilene bube. Prirodna svila i njen put obeležili su istoriju, pa ne čudi što je za ovaj prirodni materijal, uz činjenice, vezano i mnogo mitova i legendi.

Ono što je sigurno je da istočnjačka kultura bez svile ne bi bila ista. Početak gajenja svilene bube dogodio se u periodu između 2.700 i 2.600 godine p.n.e, za vreme vladavine kineskog cara Hzang Tua

Otkriće svile legende vezuju za ime princeze Si Ling Ši, od koje je car tražio da ispita zbog čega je došlo do uništavanja carskih dudova. Princeza je zatim otišla i otkrila da su za to krive upravo svilene bube, čije je čaure princeza skupila, a zatim odnela u svoje odaje. 

Jedna čaura slučajno joj je upala u vreli čaj, a ona je krenula da je vadi i primetila da se sastoji od mreže niti koje su joj zaličile na paučinu. Kasnije je proglašena za zaštitnicu odgajivača svile

U početku, svileni materijal se koristio isključivo u Kini, na dvoru. Kinezi su skoro 3.000 godina uspešno čuvali tajnu svile i njenog gajenja. Čak su za odavanje takve tajne predvideli smrtnu kaznu. Međutim, Koreanci su oteli nekoliko kineskih konkubina i naterali ih da im otkriju tajnu. Tako kreće širenje umeća gajenja svile. 

U I veku p.n.e. počela je trgovina svilom čuvenim Velikim putem svile, dugim preko 10.000 km, koji je vodio čak do Evrope i Sredozemlja. Ipak, i danas su najveći proizvođači svile Kina, Japan i Tajland

Svila - svojstva i osobine najnežnijeg materijala

Svila je pri samom vrhu svetskih modnih trendova koji iz godine u godinu diktiraju sve veći broj sjajnih i nežnih materijala. Proizvodi od svile na Istoku najčešće su tradicionalni istočnjački odevni komada, dok su na Zapadu najpopularniji odevni komadi od svile oni za spavanje. 

Svila je jedan od najfinijih materijala, a stepen njene finoće zavisi od vrste i porekla svilene bube. Spada u jaka vlakna, a za razliku od pamuka, njena jačina znatno opada kada je u mokrom stanju. 

Svila je materijal sa prosečnom elastičnošću i dobrim upijanjem vlage, pa izuzetno prija koži i stvara komforan osećaj za telo. Jedan je od najotpornijih materijala prema mikroorganizmima (gljivice i bakterije), što je takođe njena velika prednost. Sem toga, svila je toliko lepa na dodir, da je izraz “svilenkasto” postao sinonim za nežnost

Lan - omiljeni letnji materijal 

Jedan od omiljenih prirodnih materijala krojača, ali i svih onih koji vode računa o kvalitetu svoje odeće, svakako je čuveni lan. Dobija se od istoimene biljke koja uspeva u krajevima sa umerenom klimom, a njena vlakna su najviše zaslužna za dobijanje ovog prijatnog materijala koji rado nosimo svake sezone. Vlakna lana se dobijaju razgradnjom pektina, koji ih vezuje za stabljiku biljke, a zatim sledi mehanička obrada koja ga pretvara u najfinije platno. 

Vlakna lana se ubrajaju među najjača prirodna vlakna, a njegova neobrađena boja varira u rasponu od boje slonovače do svetlih nijansi sive. Ovaj materijal teže prima boju u odnosu na pamuk, pa se zbog toga najčešće ostavlja u prirodnim nijansama ili u beloj boji. Bela boja lana se nešto teže postiže, jer joj prethodi težak proces izbeljivanja, ali je dokazano visoko tražena.

Zašto preferiramo lan?

Lan je jedan od retkih materijala koji je pogodan za izradu gotovo svih odevnih predmeta, i za muškarce i žene. Svilenkastog je sjaja, što mu daje dozu elegancije, a svedene prirodne nijanse ovih vlakana ga čine pogodnim za gotovo svaku priliku. Lanena odeća uključuje lagane košulje, suknje, blejzere, pantalone i haljine, a materijal je okarakterisan kao letnji, jer je vrlo udoban i komforan za nošenje tokom najtoplijih dana. 

Prirodne niti ove tkanine upijaju znoj sa kože, stvarajući tako svima omiljeni, vazdušasti osećaj u odeći, pa se može reći da je lan neizostavan deo svake letnje sezone kada je odevanje u pitanju. 

Koje su mane lanenog materijala?

Ako bismo tražili manu lanu, jedina bi se odnosila na nešto lakše gužvanje ovog materijala. Lan nije jedini prirodni materijal koji je sklon gužvanju, ali ga izdvaja to što su njegove niti dosta jače u odnosu na pamučne, a samim tim i manje elastične, što dovodi do prelamanja koja ne volimo da vidimo na odeći.

Ipak, znajte da veći stepen gužvanja lanene odeće ukazuje i na veći kvalitet lana. Iako se gužvanje navodi kao mana ovog materijala, jedno peglanje lako rešava problem, a laneni komadi iz sezone u sezonu opstaju kao omiljeni odevni predmeti svih generacija. 

Lan kao omiljeni materijal drevnih Egipćana

Kada obučete neki laneni komad odeće, setite se toga da su i drevni Egipćani izuzetno cenili lanena vlakna, pa su kipove bogova omotavali najfinijim komadima ovog materijala. Glavna tekstilna sirovina im je bio lan, koji je izuzetno pogodovao vrelim klimatskim uslovima na ovom području. 

Vuna - sigurno rešenje za zimske dane 

Ono što je lan za letnje dane, to je vuna za hladni zimski period. Najveći izvor vune koja se koristi u tekstilnoj industriji je runska vuna, odnosno ona koje se dobija isključivo šišanjem žive ovce. Vunena vlakna su u većoj ili manjoj meri međusobno povezana u pramenove, koji se usled kovrdžavosti formiraju u celinu koja se naziva runo. Celovitost runa je najbolji pokazatelj kvaliteta vune.

Zahvaljujući izvanrednim svojstvima ovog materijala, vuna ima vrlo široku upotrebu. Mek i topao opip, značajna toplotno-izolaciona svojstva, velika elastičnost i mali stepen gužvanja je čine idealnom za izradu tople odeće, a oni koji preferiraju vunene džempere, šalove i kape, znaju koliko je ovaj materijal udoban i topao za nošenje. 

Vunu je moguće klasifikovati prema raznim kriterijumima, a jedan od najvažnijih je finoća ovog materijala. Najpoznatije, i ujedno najcenjenije vrste vune su merino vuna i kašmir vuna. 

Merino vuna

Merino vuna sadrži fina, vrlo kovrdžava i mekana vlakna vune. Potiče od merino ovaca iz Australije, a upotrebljava se za izradu najfinije odeće koja se već na dodir znatno izdvaja po kvalitetu materijala. Jedna od glavnih prednosti merino vune je regulisanje temperature, a osim toga, dobro prijanja uz telo, dozvoljavajući koži da diše. 

Materijal je izuzetno nežan prema koži, pa se neretko nalazi u sastavu prekrivača i mekanih vunenih dodataka za bebe. Prirodno poseduje antibakterijska svojstva, pa je otporna na mirise, što je čini još praktičnijom.

Kašmir vuna

Vuna kašmira spada među najskupocenije prirodne tkanine. Njena praktična i estetska svojstva je čine najtraženijim materijalom za izradu odeće, a kvalitet i udobnost ovakvih odevnih komada su izuzetno cenjeni. 

Iako su džemperi od vune uglavnom prijatni za nošenje, vuna kašmira je znatno nežnija, prijatnija, mekša i toplija za nošenje u odnosu na džempere od obične vune. Uz odgovarajuću negu ovakvih odevnih predmeta, oni mogu da traju i godinama, jer se oblik i tekstura materijala ne menjaju tokom pranja i tretiranja. 

Kašmir vuna se dobija iščešljavanjem donjeg sloja dlake posebne vrste koza, koje naseljavaju visoravni u Kini i Mongoliji. Sirovi kašmir prolazi dug proces ručne obrade, čiji je krajnji rezultat kvalitetna vuna kašmira, podobna da vas ugreje i na najnižim temepraturama. Zašto je vuna kašmira toliko cenjena, objašnjava i činjenica da je za džemper normalnog konfekcijskog broja potrebna vuna između tri i pet koza, uz iscrpnu ručnu obradu dobijenog materijala.

Zašto je vuna neprikosnovena u odevanju? 

Vuna odlično odgovara i na praktične i na estetske zahteve odevanja, pa je gotovo nemoguće zamisliti jedan prosečan gardarober bez vunenih komada odeće. Slično kao i prethodno navedeni materijali, vuna nema rok trajanja, pa se nosi iz sezone u sezonu kao najsigurniji izbor za hladne dane. 

Osim toga, svi volimo kvalitetne vunene kapute, tople džempere i neprevaziđene vunene kape, a nekada je vrlo teško ne primetiti na nekome kvalitetan vuneni šal koji daje poseban pečat autfitu, uz fenomenalno grejanje. 

Prijatna hemijska vlakna od prirodnih polimera - naš izbor za savršen osećaj na koži

Početak proizvodnje hemijskih vlakana, koja se dobijaju industrijskom proizvodnjom, dogodio se krajem XIX veka. Sve veća potražnja finih svilenih niti na tržištu prevazilazila je obim gajenja svilene bube, pa tako dolazi do proizvodnje veštačke svile, a zatim i ostalih veštačkih materijala.

Danas hemijska vlakna iz prirodnih polimera možemo podeliti u dve kategorije, prema izvoru iz kog se dobijaju: vlakna iz acetatne viskoze i celulozna vlakna iz regenerisane viskoze. Iako se prirodni materijali i dalje smatraju najkvalitetnijim, i ovi materijali imaju izvanredne prednosti. 

Viskoza - dvojnik pamuka u svetu veštačkih materijala

Viskoza se dobija od celuloze iz drveta, te spada u hemijska vlakna od prirodnih polimera. Ona se najčešće proizvodi u beloj boji, sa visokim sjajem. Kada se boji, to se vrši tokom same proizvodnje dodavanjem boje u rastovor viskoze. 

Svojstva viskoze

Viskoza ima izuzetno fin opip i nežna je na dodir. Odevni komadi sačinjeni od ovog materijala elegantno padaju uz telo i vrlo su prijatni za kožu. Elastičnost viskoze mnogo je veća nego kod prirodnih materijala, a ovo je jedna od njenih velikih prednosti, pa se vrlo često koristi za krojenje odevnih komada kod kojih je rastegljivost važna.

Viskoza odlično upija vlagu. Izuzetno podseća i slična je pamuku po mnogim karakteristikama, pa se može nazvati i njegovim dvojnikom u svetu hemijskih vlakana. 

Kao i svi materijali, viskoza ima svoje mane. Ona je osetljiva na visoke temperature i uglavnom ne trpi višu temperaturu od 100 °C. Viskoza se lako gužva - kao i pamuk, mada mnogo manje od lana. Viskozna vlakna se koriste za izradu haljina, majica, ali i drugih odevnih komada. 

Liocel - hemijski saveznik prirodnih materijala

Liocel je relativno novo vlakno, ali ipak dovoljno zastupljeno u sastavu odevnih predmeta da bismo se pozabavili i njegovim svojstvima. Reč je o vlaknu napravljenom od 100%- tne celuloze iz drvene pulpe, koje procesom pažljive prerade postaje važno hemijsko vlakno od prirodnog polimera. 

Odevni komadi od liocela su vrlo prozračni, udobni i što je najvažnije, otporni na gužvanje, pa je praktičnost još jedan važna odlika odeće od liocela. Odličan je izbor za tople letnje dane, budući da vrlo uspešno upija vlagu i prirodno rashlađuje telo, baš kao i pamuk koji važi za naudobniji prirodni materijal. Silenkasta površina ga čini mekim na dodir, a diskretan odsjaj materijala pogodnim i za elegantnije prilike. 

Extreme Intimo tim posebnu pažnju posvećuje odabiru materijala za krojenje komada iz naših kolekcija. Najčešće koristimo pamuk, koji se pokazao kao odličan saveznik za izradu najfinijeg donjeg veša, ali i drugih odevnih komada iz naše ponude. Uvek su nam na prvom mestu udobnost i vrhunski kvalitet proizvoda, a posetom naših prodavnica ili jednostavnom kupovinom u online shop-u, možete se uveriti u finoću materijala koje koristimo.