Trening i priprema - šta treba raditi pre treninga

Trening i rekreacija su aktivnosti koje ne samo da su preporučljive zbog boljeg fizičkog izgleda, već i zdravlja pojedinca. Digitalno dobra propraćeno stresom, brzim tempom života i nezdravom ishranom, od ljudi iziskuje pronalazak izduvnog ventila, ali i posvećivanje dodatne brige o svom telu i zdravlju.

Upravo je trening zajednički imenilac za sve ove potrebe savremenog čoveka.

Treniranje nam pruža odličnu pistu za mentalno “izduvavanje” i oslobađanje od stresa, ali i sjajan način da istoniramo i ojačamo mišiće, te steknemo snagu, a usput i lepšu figuru. 

Mogućnosti izbora za trening, odnosno sport i rekreaciju kojom ćemo se baviti su beskrajne. Međutim, za sve vrste treninga, možemo izdvojiti opšta pravila koja je dobro primenjivati zarad većeg uživanja u treningu, ali i boljih rezultata. Jedna od njih je dobra priprema za trening!

U nastavku teksta saznajte savete za pripremu za trening i koje su to sve stvari koje treba da postanu vaša “pred-trening” rutina! 

Devojke koje sede na stepenicama u sportskoj opremi

Garderoba za trening uz koju treniranje postaje uživanje

Prva i osnovna stvar bez koje nema sporta i rekracije - kvalitetna odeća za treniranje!

Ovde treba misliti na dve stvari - sam odabir garderobe za trening, a nakon toga i njena priprema i pakovanje pred treniranje. 

Kada je reč o odabiru i kupovini stvari za treniranje - vodite računa o sledećem:  materijalu od kog je sportska oprema skrojena, samom dizajnu i tome da li je udoban i da li se u njemu osećate prijatno, i na samom kraju o reputaciji brenda, odnosno tome da li garderoba koju kupujete važi za kvalitetnu.

Extreme Intimo prepoznaje značaj treniranja i rekreacije u vašem životu, te linije garderobe za trening za žene kao i specijalne kolekcije poput naše “Shape it up” kolekcije, rado kreiramo za vas u svom najkvalitetnijem i najkomfornijem ruhu.

Godine dizajniranja sportske garderobe koju obožavate naučile su nas svim važnim stvarima o kojima treba misliti prilikom kreiranja odeće za sport i rekreaciju, pa je svaki sportski odevni komad iz naše linije skrojen tako da pruži maksimalan komfor tokom sportskih aktivnost, a sačinjen od najfinijih materijala, kao što je nežni pamuk. 

Kada je reč o pripremi same garderobe za treniranje - vodite računa o higijeni

Na treningu se u najmanju ruku znojimo, a zavisno od samog tipa sporta ili rekreacije, neretko i dolazimo u kontakt sa podom, podlogama za trening i mnogim sportskim rekvizitima. 

Zato je važno da odeća koju nosite na trening uvek bude sveže oprana, odnosno čista. Stvorite naviku pakovanja garderobe za trening tako da nikad ne zaboravite da spakujete sve što vam je potrebno. Patike uvek odvajajte u kesu, kako ne bi prljale druge stvari u torbi. Ukoliko koristite rekvizite, redovno ih perite i dezinfikujte.

Jelo pre treninga - ne idite na trening praznog stomaka

Ne morate baš da pojedete burek, ali na trening nikad ne idite praznog stomaka!

Telu su potrebni nutrijenti pre vežbanja

Svakako, neće mu prijati prejaka i masna hrana, a ni jelo pre treninga koje je pojedeno manje od sat vremena pred vežbanje.

Jelo pre treninga trebalo bi da bude dobro isplanirano i da sadrži sve potrebne nutrijente. Preporučuje se da jelo bude puno proteina. Ovaj nutrijent poznat je po tome što potpomaže izgradnju mišića, pa je jasno zašto se proteini preporučuju kao ključan sastojak za jelo pre treninga, kao i ono posle treniranja. 

Pre treninga unosite i žitarice, a možete i voće i povrće. Sve to minimum jedan sat pre vežbanja. Izbegavajte hranu koja nadima - neće vam biti prijatno ako budete naduti tokom treniranja. 

Devojka u sportskoj opremi se isteže

Isplanirajte svoj trening unapred - priprema je “pola” posla

Uvek imajte plan pre nego što uđete u salu za vežbanje ili teretanu. Postavite sebi cilj za svaki trening i napravite sam plan treninga. Ne želite da izgubite 10 minuta u teretani šetajući se od sprave do sprave i pitajući se kom delu tela ćete se danas posvetiti ili od koje ćete sprave početi. 

Stvorite rutinu planiranja treninga - tako ćete znati kako će vaš trening izgledati od starta, a plan negde možete i beležiti, kako biste vodili evidenciju kakve treninge ste kog dana imali i koliko se često posvećujete kom aspektu vežbanja. 

Vodite računa da svaki plan treninga treba da sadrži tri faze: zagrevanje, vežbanje i istezanje. Samo vežbanje može biti kondiciono ili možete prakitikovati vežbe snage, a najbolje je da iskombinujete oba, ili da se barem svaki drugi trening odlučite za drugo. 

Ako ste početnik, a ne idete na vođene treninge već u teretanu, savetuje se da zatražite pomoć trenera radi planiranja treninga. Profesionalac će najbolje znati da vam kaže šta je ono što treba da praktikujete. 

Ne zaboravite da ponesete flašicu vode!

Hidratacija je ključna za energiju koja vam je potrebna za trening, pa obavezno sa sobom uvek ponesite i flašicu vode. Mišljenja o tome kad voda treba da se pije su podeljena - neki smatraju da je najbolje pre treninga, neki nakon, a neki preporučuju i za vreme treninga, mada su ta mišljenja najređa.

Zdrave navike koje idu uz pravilan trening definitivno počinju redovnim unosom vode.

Flašicu sa vodom je preporučljivo nositi svugde, a posebno na trening. 

Raspitajte se kod iskusnijih vežbača i trenera kolika je količina vode optimalna, i na koji način je treba unositi tokom treninga, da biste postigli maksimalni efekat koji hidratacija može imati na performans tokom treninga.

Priprema za trening uz ove savete znatno će biti olakšana, a u treningu ćete sigurno više uživati. Ukoliko ste upravo u potrazi za idealnom garderobom za sport i rekreaciju - Extreme Intimo online shop i prodavnice uvek su tu za vas! Naša sportska garderoba premašiće vaša očekivanja, a  zadovoljstvo nam je da budemo deo vaših sportskih aktivnosti!