Pravilno pranje veša: kako se održavaju osetljive gaćice i brushalteri?

Svilenkast dodir elegantnog veša i zavodljivi čipkani rubovi su ono zbog čega se većina žena beskompromisno odlučuje za ovakve, u odnosu na klasične komade gaćica. Uz takve gaćice svakako ide i brushalter sličnih karakteristika koji upotpunjuje lep i elegantan komplet veša, baš poput onih koje možete pronaći u Extreme Intimo radnjama ili u online ponudi. 

Ono što izdvaja naše modele je kvalitet koji traje, ali je svakako neophodno i adekvatno održavanje donjeg veša kako bi on zaista zadržao mekoću kao prvog dana kupovine.  

Kako onda izgleda pravilno pranje čipkanog i drugog osetljivog veša?

U narednim redovima donosimo mali priručnik za adekvatno i pravilno pranje veša koji će vam, uz pažljivo održavanje, trajati dugo i izgledati novo i sveže, kao prvog dana kada je kupljen. Odgovorili smo na sva vaša pitanja na ovu temu, i to bi izgledalo ovako:

Pranje veša u mašini ili ručno - šta je bolje?

Verovatno se nekada pitate kako se ranije uopše živelo bez veš mašina, bez kojih danas ne možete zamisliti čistu i urednu odeću. Naravno, najlakše je veš ubaciti u mašinu i pritisnuti dugme, međutim, osetljiv donji veš zahteva malo više truda od prostog pranja u mašini. 

Čipka ne bi bila čipka, a svila se ne bi toliko cenila kada bi ovi materijali mogli da se održavaju poput bilo kog drugog koji nosite svaki dan u svakoj prilici. Zato čipkani donji veš uvek zahteva ručno pranje, a isto važi i za druge fine materijale koji gube svoje karakteristike ako se ne tretiraju pravilno. 

Slično je i sa brushalterima ovih materijala - ručno pranje je uvek bolja opcija zarad duže trajnosti kvaliteta i izgleda veša. Uz našu preporuku, uvek proverite i šta piše na etiketi, jer kvalitetan veš obično ima i uputstva za pranje. Često je istaknuto da se određeni komadi peru isključivo ručno, što ne bi trebalo zanemariti.

Devojka u vešu koja pozira za slikanje

Ručno pranje veša - kako prati i šta izbegavati?

Ručno pranje veša je ipak najbolje pranje veša. U većini slučajeva nije neophodno, ali kada je u pitanju delikatan donji veš od prefinjenih materijala i sa specifičnim detaljima, pranje na ruke je jedini način da se takvi komadi i očuvaju. 

Mašina nikada neće moći da pazi prilikom pranja na specifične segmente veša kao što to mogu ruke, a osim toga, ruke su nežnije prema materijalu u odnosu na mašinu. 

Ručno pranje veša uvek daje najbolje efekte  uz upotrebu mlake vode, jer u suprotnom veš može da se skupi. Najbolje je da gaćice i brushaltere perete u čistom lavabou ili lavoru, tako što ćete ga napuniti i u vodi rastvoriti odgovarajući deterdžent. 

Vrlo je važno da deterdžent nikada ne prelivate preko direktno preko veša, jer to može nepovratno da ošteti boju veša. Dakle, ručno pranje podrazumeva pranje u rastvorenom deteržentu. 

Koji deterdžent je preporučljiv za ručno pranje veša?

Da nije lako biti ljubitelj lepog i atraktivnog veša potvrđuje to da posebni komadi veša uz poseban postupak pranja, zahtevaju i posebna sredstva za pranje. Trebalo bi da koristite deterdžente koji su namenjeni za fine materijale, a takvi uvek imaju posebnu i prepoznatljivu oznaku. 

Deterdženti za mašine su uglavnom prejaki, a čak i ako ih koristite, potrebno je pažljivo dozirati količinu deterdženta. U najvećem broju slučajeva postoji preporuka količine deterdženta u odnosu na gramažu veša, što takođe treba primeniti. 

Ukoliko imate veš različitih boja, a naročito ako su u pitanju jarke boje, veš je potrebno prati odvojeno. Dovoljno je da veš bude potopljen oko 15 minuta, izuzev ako je previše zaprljan - u tom slučaju može da ostane potopljen i tokom noći. Ručno pranje veša osetljivih materijala zahteva nežno trljanje, bez grubih poteza koji bi rastegli ili oštetili ionako osetljiv komad. 

Šta izbegavati prilikom ručnog pranja veša?

Prvo, veš ne treba ispirati pod mlazom vode. Važno je zameniti vodu nakon pranja i u čustoj vodi ga potopiti i isprati od deterdženta. Prilikom ispiranja, uz dodavanje omekšivača, vodu možete promeniti i do tri puta. 

Osetljiv donji veš i brushaltere nikako ne bi trebalo uvijati nakon pranja, što je, priznaćete, česta navika prilikom pranja veša. Ceđenje veša uvijanjem je najlakši način da komad izbugi svoju formu i da se rastegne, što nikako ne želite. 

Najbolji način da veš iscedite je da ga položite na čist peškir, urolate u njega i pritiskate dok ne procenite da je višak vode skupljen u peškir. Tako će ceđenje biti ravnomerno, bez negativnih posledica po oblik i materijal.

Pranje veša u mašini - sve što treba da znate

Devojka koza pozira u vešu naslonjena na fotelju

Jače fleke uvek zahtevaju pranje veša u mašini. Pranje u mašini je pogodno kada su u pitanju klasični slip modeli od pamuka i sličnih prirodnih materijala, koji se najčešće i nose. 

Koje temperature su pogodne za pranje veša? Koliko deterdženta sipati?

Kada se pamučni donji veš pere u mašini, važna je njegova dezinfekcija koja se postiže na visokim temperaturama, odnosno otkuvavanjem. Podesite odgovarajući program i sipajte preporučenu količinu deterdženta, jer njegov višak neće doprineti dodatnoj čistoći veša. 

Važno je da mašinu ne pretrpavate, kao i da ne mešate različite boje zbog mogućnosti bojenja veša na visokim temperaturama. Upravo iz tih razloga veš se najčešće pere sa peškirima i sličnim komadima. Ipak, mašinu ne pretrpavajte i vodite računa o izboru programa za pranje jer su u pitanju komadi koji dolaze u dodir sa intmnom regijom. 

Pranje i održavanje donjeg veša uz previše praška i omekšivača posredno može izazvati iritacije na koži, pa ne preterujte ni sa jednim. Pranje tangi, brazilijana i drugih modela gaćica na niskim temperaturama (40 stepeni, na primer) je pogodno samo ako je reč o tek kupljenom vešu ili blagim mrljama. 

Koliko često praktikovati pranje veša?

Preporuke u pogledu učestalosti pranja veša se razlikuju. Ukoliko je u pitanju donji veš, podrazumeva se redovno pranje nakon svakog nošenja. Ipak, sa brushalterima je drugačije. 

Zašto brushaltere ne treba prati često, koliko i gaćice?

Nasuprot mnogim pretpostavkama, brushaltere ne treba prati često koliko i donji veš. To može loše da utiče na formu samog grudnjaka, njegovu elastičnost i nežnost materijala. 

Preporučljivo je prati brushaltere nakon svakog trećeg ili četvrtog nošenja, što je sasvim dovoljno za njihovo uredno održavanje. Izuzetak su sportski top grudnjaci koje bi trebalo prati nakon svakog nošenja, zbog pojačanog znojenja dok ste u njima. 

Samo su dva preduslova za lep i dugotrajan veš: kvalitetan brend i adekvatno održavanje. Zato svratite u naše Extreme Intimo prodavnice i izaberite svoj novi komplet atraktivnog veša!