Žena u vešu

Mislite li da je pranje veša kućni posao koji na dnevnom nivou ne oduzima mnogo vremena?

A šta ako vam kažemo da se na njega nedeljno potroši u proseku dva sata? Postaće vam jasnije da je to obaveza za koju je potrebna dobra organizacija.

Kako bi vam veš što duže zadržao kvalitet i postojanu boju, treba da znate kako pravilno da ga sortirate i operete. Osim tkanine koja će zadržati svoju mekoću, adekvatno opran veš biće bezbedan i prijatan za vašu kožu i za zdravlje vaše intimne regije.

Pranje, a posebno sortiranje veša, na početku umeju da deluju kao komplikovan posao. Ipak, kada razumete koje sve korake podrazumeva ovaj proces i koji je najbolji način za pranje veša, ova obaveza će vam biti mnogo jednostavnija.

Kako biste pranje veša obavljali sa lakoćom, u nastavku vam donosimo savete uz pomoć kojih ćete pravilno da perete i održavate šareni, crni i beli veš.

Kako se pere veš?

Na samom početku je važno da proces pranja podelite u nekoliko delova.

Tokom ovih koraka ćete pravilno razvrstati vaš veš, zatim proveriti etikete, a na kraju ga i oprati u mašini na najbolji način. Iako vam možda deluje kao da je dovoljno samo napuniti mašinu i dodati prašak za veš, ukoliko ispratite naše savete, bićete zadovoljniji krajnjim rezultatom.

#1 Sortiranje veša prema boji

Sortiranje veša je prvi korak koji se pre svega radi po bojama.

Najbolja opcija je da već koristite više korpi za različite boje prljavog veša i tako skratite čitav proces pranja. Ako nemate takve korpe, sami ćete podeliti tkanine na šareni veš, beli veš i crni veš.

Niko ne voli da mu bela majica postane ružičasta, te je zato ovaj deo posla veoma važan. Ukoliko određenu tkaninu perete po prvi put ili jednostavno niste sigurni da li će neki materijal pustiti boju - preporuka je da koristite ‘hvatače boja’. Oni će vas osigurati od neželjenih promena na odeći.

Razvrstavanje veša je najbitnije za beli veš, koji je uglavnom delikatan i zahteva veću obazrivost pri pranju.

#2 Sortiranje veša prema materijalu

Nakon što ste razvrstali vaše tkanine po boji, vreme je da pogledate etikete. Na svakom komadu veša iz Extreme Intimo asortimana čeka vas etiketa sa jasnim uputstvima za pranje i održavanje. Na prvom mestu su to materijali od kojih je tkanina izrađena, a zatim i temperatura koja se preporučuje za pranje.

Uglavnom se prema vrsti materijala, veš sme prati najviše na sledećim temperaturama:

  • pamuk i teksas - do 90 stepeni
  • sintetika i ostali veštački materijali - do 40 stepeni
  • svila, vuna i drugi osetljivi materijali - do 30 stepeni ili program ručnog pranja

Naravno, na svakom komadu veša ćete pažljivo pročitati uputstvo i odvojiti ga u skladu s tim. Ukoliko su određeni predmeti previše zaprljani, njih izdvojite i perite odvojeno.

Uz prašak, za pranje veša može se koristiti i omekšivač kako bi tkanine zadržale mekoću. Međutim, sa njim ne treba preterivati, jer može izazvati iritacije ili alergijske reakcije kod osoba koje su osetljive. Dobra opcija može biti korišćenje prirodnog omekšivača za veš koji je manje koncentrisan od običnog, a možete ga naći u prodavnicama ili ga sami napraviti.

Takođe, veš kao što su peškiri i funkcionalna sportska odeća, ne podnose dobro omekšivač, te ih je bolje prati samo uz deterdžent i odvojeno od drugog veša.

Na koliko stepeni se pere beli veš?

Devojka u belom topu i belom šorcu i belim čipkastim boksericama Devojka u belom topu i belom šorcu i belim čipkastim boksericama

Beli veš zahteva više obazrivosti pri pranju od drugog veša zato što je u najbližem kontaktu sa našom kožom. Posebno je bitno na koliko stepeni ćete oprati beli veš kako bi on bio potpuno siguran za korišćenje.

Kada se odeća razvrstava na tri različita dela, na gomilu sa belim vešom stavićete ženski donji veš i muški donji veš bele boje, ali i drugih svetlih nijansi, kao što su pastelne, bež, svetlo siva. Bele majice, pantalone i slično nemojte po inerciji stavljati zajedno sa donjim vešom, već na etiketi pročitajte na kojoj temperaturi smete da obavite pranje veša.

Imajte na umu da u beli veš takođe spadaju posteljine i krpe svetlih boja.

Da bi se vaš beli veš adekvatno oprao, a sve nečistoće sa njega nestale, potrebno je prati ga na visokoj temperaturi. Zato je na pitanje na koliko stepeni se pere beli veš, odgovor - makar 60, a najbolje na 90 stepeni za potpunu dezinfekciju i čišćenje belog veša.

S druge strane, brushalteri su donji veš koji zahteva posebnu pažnju tokom pranja.

Za razliku od ostalog donjeg veša, oni su veoma nežni i potrebno je prati ih na najblažem programu. Uz to, pre pranja ih obavezno zakopčajte, a bilo bi dobro da nabavite i mrežicu ili plastičnu korpu za njihovo pranje u mašini. Na kraju, uvek možete oprati svoj brushalter na ruke, što jeste teže, ali će duže sačuvati njegov oblik.

Crni veš - pranje i održavanje

Devojka stoji na suncu u crnoj majici na bretele i crnom slipu Devojka stoji na suncu u crnoj majici na bretele i crnom slipu

Kod pranja veša crne boje, osim pitanja temperature na kojoj je potrebno da se pere - treba paziti i na održavanje njegove boje.

Najbolje je prati samo tkanine crne boje, ali u redu je ponekad uz njega staviti i ostale tamne nijanse - crvenu, teget, smeđu, tamnosivu. Ukoliko se pere na dužem programu sa iskuvavanjem crni veš će brzo izgubiti boju, pa je jasno zašto je 40 stepeni optimalna temperatura za njegovo pranje.

Pre pranja ove vrste veša ćete takođe proveriti etiketu kako bi vaša tkanina bila adekvatno oprana.

Ako vas zanima na koliko stepeni se pere crni veš - standardne temperature na kojima ga treba prati su 30 i 40 stepeni. Ipak, ako materijal to dozvoljava, ovaj veš se sme prati i na 60 stepeni.

Crne i tamne majice za žene, kao i ženske pantalone iz Extreme Intimo ponude su napravljene od kvalitetnih i prirodnih materijala, pa je pre njihovog pranja dobro izvrnuti ih na unutrašnju stranu. Ovo je jedan od trikova koji može doprineti dužoj postojanosti boje kod ženske odeće.

Pranje šarenog veša - pravilno sortiranje veša u različitim bojama

Devojka stoji u bež topu i dubokom bež slipu ispred zavese Devojka stoji u bež topu i dubokom bež slipu ispred zavese

Šareni veš uključuje sve boje koje nisu previše tamne, niti previše svetle. U njih spada odeća u roze, ljubičatim, narandžastim, žutim, plavim i zelenim nijansama.

Pranje veša u različitim bojama, za razliku od belog i crnog veša, zahteva da ga pre početka pranja razvrstate u svetliji i tamniji šareni veš. Ako vam neke boje izgledaju kao da su veoma intenzivne, što je najčešće slučaj sa crvenom, takvu odeću operite odvojeno.

U ovoj grupi veša može biti najviše tkanina različitih materijala. Zato posebno obratite pažnju na etikete, pa samim tim i na temperature na kojima veš sme da se pere. Standardne temperature na kojima se pere šareni veš su 30 i 40 stepeni. Ukoliko imate veću količinu šarenog veša, dobro ga ja podeliti po sličnim bojama, pa tako zajedno možete prati žute bademantile za devojčice i narandžaste čarape.

Tokom pranja čarapa, često se dešava da vam se jedna od njih nekako izgubi. To se dešava posebno sa muškim čarapama zato što su uglavnom jednobojne, a rešenje za ovaj problem mogu biti mrežice za veš mašinu uz pomoć kojih ćete sve čarape razdvojiti od ostatka veša.

Ako ste kupili novi ženski šorts vedrih boja ili sličan komad šarenog veša, obavezno ga prvo operite ručno, jer u početku može da ispušta boju. Extreme Intimo program za spavanje za dečake, nudi simpatične pidžame sa različitim aplikacijama. Kako bi one što duže ostale kao nove, potrebno je izvrnuti ovakav veš na unutrašnju stranu.

Pranje veša i njegovo sortiranje mogu da vam postanu najlakši kućni poslovi, ukoliko se poslužite našim trikovima i savetima. Zato od sada ne očajavate pred punom korpom veša, već sa osmehom priđite ovoj obavezi i obavite je lako uz naša uputstva!