Letovanje sa detetom - laka priprema uz 5 ključnih koraka

Letovanje sa detetom, ili više njih, moralo bi da bude temeljno i detaljno isplanirano i oganizovano, kako biste i vi i mališani iskoristili boravak na plaži na najbolji način.

Obradovaće vas činjenica da će pripreme za letovanje sa decom svake godine od vas iziskivati sve manje brige i truda, a da je prvi letnji odmor sa detetom najčešće ujedno i najzahtevniji u pogledu organizacije i planiranja. Kasnije će ove pripreme postati stvar navike, rutine i iskustva.

Avanture sa pripremom za put i pakovanjem kofera u zadnji čas možete da zaboravite kada se listi članova ukućana i putnika pridruže i najmlađi. Više ne treba da brinete samo o sebi, a letovanje  sada treba prilagoditi i njihovim željama i potrebama.

To svakako ne znači da se ne možete jednako dobro provesti, a i odmoriti. 

Uz dobru organizaciju i temeljnu pripremu, letovanje sa decom proteći će možda i najbolje do sada! Evo na šta treba da mislite kada se pripremate za letovanje sa detetom.

#1 Pronalazak idealne destinacije za letovanje sa detetom

Koliko god se trudili da sve bude fenomenalno organizovano, ukoliko odabir destinacije bude nepogodan najverovatnije će takvo biti i celokupno letovanje. 

Sve one destinacije u čijem ste posećivanju uživali sa društvom u ranim dvadesetim godinama, kao i one koje se reklamiraju uz naglašavanje vrhunskog provoda kao najvećeg aduta, možete da zaboravite kada vam se na putu pridružuju i deca. 

Šta je deci potrebno?

Miran san, što bezbednije okruženje i ukoliko je moguće - drugari za igru. 

Ovo automatski isključuje letovališta sa burnim noćnim životom, kao i destinacije koje imaju nepristupačnu plažu, nedovoljno plitke bazene ili neki drugi vid nepogodnog okruženja za dete.

Birajte mirne i pristupačne destinacije, one koje se preporučuju upravo porodicama sa malom decom. Letovališta sa peskovitim plažama su najbolji izbor, jer osim što ne morate brinuti o sitnim povredama i ogrebotinama od šljunka, detetu pružaju i bezgraničan prostor za igru - upravo sa peskom. Savetujemo da istražite forume i pročitate iskustva putnika. Na destinacijama koje se preporučuju kao idealne za porodice sa decom letovanje će proteći znatno lakše.

#2 Dobro se spakujte - na letovanje sa detetom pođite bez briga

Šta su najćešći uzroci neprijatnih iskustava sa letnjeg odmora sa detetom?

Upravo nedovoljno temeljno i pažljivo pakovanje.

Verovatno nećete zaboraviti da spakujete kupaće kostime za devojčicu ili kupaći za dečaka - na kraju krajeva, oni su i prva asocijacija na letovanje. 

Plave i crvene gaće za dečake sa slikama Miki Mausa i pored njih se nalaze naočare za sunce, zvezda, lopata za plažu i sat

Ono što možda lako smetnete s uma jesu dečije spavaćice ili pidžame za dečake,  a od suštinske su važnosti. Deci je neophodno napraviti što udobnije okruženje za spavanje kako bi se tokom noći odlično odmorili i napunili baterije za celodnevno kupanje ili zanimljive izlete.

Takođe, važno je da ne zaboravite kremu za sunčanje sa što višim zaštitnim faktorom, koja će nežnu dečiju kožu sačuvati od potencijalnih opekotina prouzrokovanih sunčevim zračenjem. Ne samo da i njima i vama mogu upropastiti letovanje, već mogu da imaju i dugoročne zdravstvene posledice.

Tu su i higijenske potrepštine, ali i lekovi

Putna apoteka trebalo bi da bude dopunjena svim lekovima i medicinskim pomagalima koja bi deci mogla da zatrebaju na letovanju. To su prevashodno dečiji probiotici za koje se preporučuje i preventivno korišćenje, a svakako i lekovi koji mogu lečiti stomačne probleme, hanzaplasti koji pomažu kod sitnih ogrebotina, pa i pantenol ili slična krema koja ima zaceljujuće efekte.

#3 Pametno birajte dečiju garderobu koju nosite na letovanje

Ušteda prostora i vremena mogu biti ogromni ukoliko naučite da umesto da prepakujete, kofere pakujete pametno. Verovatno ste i pre dece imali ovaj problem? 

Ipak, jedan ogroman kofer mnogo je lakše poneti i podneti nego više njih, pa je sada pravo vreme da je ostavite iza sebe. Kada su u pitanju devojčice, pokušajte da spakujete što više haljina i kombinezona - ovi praktični odevni komadi ne zahtevaju brigu o kombinovanju i vrlo su laki za svakodnevno oblačenje na letovanju.

Plava majica sa slikom Mini Maus i pored nje se nalaze kupaće gaćice i naočare za sunce

Osim toga, trebaće vam jedne papuče, jedne sandale i jedan deblji duks, za svaki slučaj. Kada je reč o dečacima, trudite se da budete praktični i u ovom slučaju - majice i odeća za dečake u vidu šortseva za plažu i bermuda za veče sasvim su dovoljni za celokupno letovanje. Naravno, i u ovom slučaju se preporučuje da ponesete jedan deblji duks ili džemper, kao i pantalone, za svaki slučaj.

Bež majica Miki Maus u kompletu sa šorcem

Osim kroja i lakog pakovanja, važni su i materijali same garderobe za letovanje. 

Prirodni sastav je ključan kada je u pitanju odeća koja se nosi leti. Prijatna svakodnevica deteta je zagarantovana prijatnim dodirom na koži i lagodnim osećajem. Extreme Intimo stvari za dečake i devojčice upravo su takve. 

Skrojene od najfinijih prirodnih materijala, koji obezbeđuju maksimalno lagodan osećaj. Kod nas vrlo lako i brzo možete opremiti dete stvarima za plažu i drugim 

#4 Pripremite dete za put do destinacije

Letovanje sa decom osim pametnog pakovanja treba da bude i što bolje isplanirano. Tu pre svega podrazumevamo sam put do određene destinacije, a potom i aktivnosti na letovanju.

Upravo je put taj, naročito ako je dug, koji unosi najviše nervoze u decu, a nekad je propraćen i strahom, posebno u slučaju avio letova. 

Upoznajte dete sa načinom na koji ćete stići do destinacije pre nego što krenete.

U danima pred putovanje pričajte o tome kako ćete putovati do željene destinacije. Na primer, ukoliko idete automobilom, bilo bi dobro da se pred putovanje dogovorite o pauzama koje ćete praviti, a detetu kažete i koliko će put trajati. 

Put će svakom mališanu lakše pasti ukoliko je od samog početka upoznat sa njegovim planom.

Ukoliko na put idete autobusom, objasnite detetu da pauze ne zavise od vas, a upoznajte ga i sa pravilima ponašanja među drugim putnicima. 

Kada je reč o avio letu, već znate da su mnogi ljudi aerofobični, pa nije čudo ni da se deca, posebno na prvom letu, uplaše letenja. Razbijte mu ovaj strah razgovorom pred put o tome kako avion poleće i na koji način funkcioniše. Možete mu pustiti i neki animirani video sa avionima - možda vaše dete razvije i veliku ljubav prema letenju!

Savetujemo da duga putovanja planirate tako da većina puta protekne u večernjim časovima jer će ga dete prespavati i put će proteći u miru. Osmislite neku igru za putovanje ili obezbedite detetu neki drugi vid zabave na putu kako biste mu maksimalno skrenuli pažnju sa dužine samog puta, a tako i olakšali putovanje. 

#5 Isplanirajte aktivnosti - ispunjeno leto sa decom uz zabavan raspored

Deci će verovatno kupanje biti najzabavnije, a ukoliko još nisu proplivali - možda je pravo vreme da letnji odmor posvetite tome, te tako spojite lepo i korisno

Plavi peškir za plažu, kupaće gaće, peraja i maska za ronjenje

Ipak, znate da se ne preporučuje prekomerno izlaganje suncu, pa je preporučljivo da isplanirate i aktivnosti van plaže. Istražite destinaciju na koju idete i isplanirajte izlete koji će i vama i deci biti zabavni. U rasporedu napravite prostora i za popodnevnu dremku, deca će sigurno biti umorna od celodnevnog kupanja i izleta.

Uz ove savete, sigurni smo da će letovanje sa decom proteći fenomenalno. Sve što je potrebno za maksimalno uživanje su dobra priprema i jasan plan. Ne zaboravite da se ljubav prema putovanjima najbolje usađuje u najmlađem dobu, pa iskoristite leto sa decom da im ukažete na sve čari upoznavanja sveta, ali i drugih kultura, znamenitosti i civilizacija.

  Šareni peškir Extreme Intimo u kombinaciji sa kupaćim kostimom iste boje

Posetite nas na prodajnim mestima ili uz laku i brzu online kupovinu nabavite praktične i prijatne stvari za letovanje. Za sebe i najmlađe. 

Srećan put!