Odvikavanje od pelena - kako navići dete na donji veš

Odvikavanje od pelena jedan je od prvih velikih izazova roditeljstva i razlog zbog kog mnoge mame i tate ostaju budni noću, razrađuju taktike koje će im olakšati ovaj proces i aktiviraju bake, deke i ostatak porodice da im pomognu. 

Kako odvići dete od pelena pitanje je na koje svaki roditelj ima svoj odgovor. Od tradicionalnih metoda do saveta za moderne mame - postoji pregršt saveta na ovu temu, a mi smo se  potrudili da obuhvatimo različita stanovišta i objedinimo ih u praktičan vodič za odvikavanje od pelena i navikavanje na udobnost donjeg veša. 

Ako nečemu pridajemo poseban značaj, onda je kvalitetna izrada najudobnijeg prijatnog veša, a kako bismo put od pelena do tog veša ubrzali, pripremili smo vam tekst sa savetima za brzo i jednostavno odvikavanje od pelena. 

Uočite da li je vaše dete spremno za odvikavanje od pelena 

Gotovo sve faze u odrastanju i razvoju deteta su individualne, i postoje samo okvirni periodi kada je potrebno da dete ovlada novom veštinom. Istraživanja i statistike pokazuju da većina dece ovlada kontrolisanjem fizioloških potreba između 18. i 24. meseca. Kada će se to dogoditi i koliko će proces odvikavanja trajati individualno je kod svakog mališana. 

Zato pre nego potražite odgovor na pitanje kako dete odviknuti od pelena prvo bi trebalo da zaključite da li je vaš mališan spreman. 

Izdvojili smo znakove koji ukazuju na to. 

Znakovi da je dete spremno za odvikavanje od pelena 

- Prvi znakovi se javljaju oko 18. meseca 

- Dete počinje da sve više vremena provodi na jednom mestu, ne kreće se konstatno

- Dete komunicira sa vama, odgovara na zahteve (“Mahni”, “Uzmi ovo”)

- Zna da određene stvari idu na određeno mesto u kući, vraća stvari na mesto 

- Dete razlike radnje koje su mu prijatne od onih koje to nisu. Odgovara šta mu se dopada, šta ne

- Dete vas sve više oponaša. Vidite kako imitira vaše pokrete, izgovara ono što čuje, obraća pažnju na to što radite. 

- Detetove potrebe za toaletom su se ustalite (svaki dan u relativno sličnom periodu menjate pelene)

- Dete je svesno kada je pelena mokra, reaguje i negoduje, svesno je svog tela

Ukoliko vaše dete izričito odbija da mu skinete pelenu, ukoliko mu ne smeta da se kreće i sedi pune pelene, ako odbija nošu i negoduje na svaki pomen toaleta, forsiranje deteta da se odvikne od pelena bilo bi kontraproduktivno. 

Prikaz nogu bebe koja puzi na tepihu

Odvikavanje od pelena uz kupovinu udobnog veša 

Kako odvići dete od pelena ako mu ne istaknete sve prednosti koje donji veš ima?! 

Pre svega,  trebalo bi da detetu kupite gaćice i predstavite ih kao jedan poseban poklon. Predlažemo vam da odaberete pre svega udobne, potpuno pamučne gaćice, koje će imati upečatljiv dezen koji će se dopasti mališanu. 

Extreme Intimo gaćice za dečake kombinuju kreativan dizajn i udobne modele slip gaćica i bokserica. Naš program donjeg veša za devojčice protkan je ljupkošću, najkvalitetnijim pamukom, i dizajnom koji devojčicama pruža udobnost, i vrlo je praktičan za nošenje. 

Elastičnost veša biće veliki podstrek za dete da i samo pokuša da ih obuče, što bi i vi trebalo da podržite i na taj način podstaknete dete da uvidi prednost nošenja veša u odnosu na pelene. 

Odvikavanje od pelena počinje navikavanjem na nove okolnosti, zato je veoma važno da se detetu istakne važnost nošenja donjeg veša, i da ne forsirate nijedan drugi korak dok ne vidite da se vaš mališan dobro oseća kada nosi gaćice umesto pelena. 

Kako odvići dete od pelena - koraci koje treba slediti

Ako se pitate da li postoji tačno uputstvo kako odvići bebu od pelena, odgovor je isti baš kao i za sve razvojne faze deteta: postoje saveti i trikovi koje možete slediti, ali vaša intuicija i narav deteta bi trebalo da vam budu glavne vodilje. 

Šta to, zapravo, znači? 

Postoje neka opšta mesta, odnosno koraci koje treba slediti kako biste olakšali i eventualno ubrzali odvikavanje od pelena, ipak, svaki od navedenih koraka bi trebalo prilagoditi mališanu, i vašim životnim navikama. Evo kako izgledaju ti koraci. 

  • Kada kupite nošu obavezno je pokažite detetu, i držite na vidnom mestu kako bi mališan uvek mogao da je vidi
  • Kreirajte dnevnu rutinu odlaska na nošu: kada se dete probudi, pre užine tokom dana, pre izlaska iz kuće, pre večere, pred odlazak u krevet i slično
  • Budite sa detetom kada je na noši, i vodite računa o tome koliko se zadržava (i predugo sedenje na noši može imati kontraefekat) 
  • Nakon što obavi nuždu obavezno pohvalite dete
  • S druge strane, nemojte kažnjavati i kuditi dete ukoliko još uvek praktikuje da piški i kaki u pelenu (posebno tokom noći)
  • Dete u toku dana više puta pitajte da li mu se piški i kaki (deca često tokom igranja i gledanja crtaća zaborave da traže da idu u toalet u periodu odvikavanja od pelena, jer su navikli da nuždu mogu obaviti bilo kada).

Odvikavanje od pelena problemi - šta kada stvari ne idu po planu? 

Taman kada dete pripremite za krevet, obučete mu nove gaćice, pa udobnu pidžamu i ušuškate ga za spavanje, dočeka vas neprijatnost u vidu mokrog čaršava u detetovom krevetiću. Iako ste poslednjih par noći sastavili bez ovakvog incidenta, ponovno se desilo da se dete upiškilo u krevet.  

Ovo je jedan od tipičnih izazova tokom odvikavanja od pelena. 

Naime, u periodu kada se praktikuje odvikavanje od pelena problemi se najviše odnose na nekonzistentan napredak. Naime, moraćete da se naoružate strpljenjem, jer ukoliko vaše dete nije piškilo dve noći u krevet, ne znači da se treće noći to neće dogoditi. 

Tokom dana je situacija mnogo jednostavnija, jer dete možete pitati da li mu se ide u toalet i pratiti njegove reakcije. Takođe, vrlo je često da dete ovlada odlaskom na nošu tokom dana, ali da se tokom noći upiški u krevet. Nikako ne treba grditi dete kada do ovoga dođe, jer to znači da u svojoj podsvesti još uvek nema naviku da odlazi u toalet. 

Takođe, problemi tokom odvikavanja od pelene mogu biti i odlasci kod bake, deke, rođaka, ili eventulano putovanje. Savet je da u ovom periodu izbegavate ovakve promene, s obzirom na to da vaše dete već prolazi kroz jednu važnu promenu za koju je potrebno vreme. 

Do kada bi dete trebalo odvići od pelena? 

Idealno bi bilo da vaše dete već od druge godine života uspešno koristi nošu, a potom i adapter za WC šolju. Ipak, ako to nije slučaj, sačekajte da se na ovaj razvojni stepenik popne do svoje treće godine. 

Roditeljstvo je izuzetno izazovono upravo zbog toga što konstatno razmišljate o tome da li se vaš mališan razvija pravilno i na vreme. Zato je vrlo važno da se dobro informišete o tome koliko su zapravo svi razvojni putevi mališana drugačiji, te da iz želje da mu pomognete da što pre prevaziđe neku fazu odrastanja, zapravo usporite proces. 

Kada dođe pravo vreme, uz malo strpljenja dete se može odvići od pelena za dve do tri nedelje. Kada konačno dođe taj trenutak, Extreme Intimo će mu poželeti dobrodošlicu u svet najprijatnijeg pamučnog veša i programa za spavanje!