Kako naučiti dete da se samo obuče

Detinjstvo je konstantno učenje i usvajanje novih veština, a roditeljski zadatak je da ovaj posao olakšaju svojim mališanima, i pomognu im da što pre savladaju svakodnevne radnje. Na listi osnovnih zadataka nalazi se i oblačenje

Proces učenja deteta da se samostalno obuče počinje između treće i četvrte godine, kada bi trebalo da stimulišete svoje dete da počne da razmišlja o odeći, da skida čarapice i slično. Ovaj zadatak predstavlja veliki stepenik u osamostaljivanju deteta, ali krajnji rezultat će biti veća nezavisnost vašeg mališana. 

Otkrivamo kako naučiti dete da se samo obuče i koje male trikove primeniti kako bi ovaj veliki zadatak bio uspešno savladan! 

Kreirajte male rutine pred spavanje 

Kada uočite da vaše dete uveče pred spavanje čeka da se presvuče, odnosno samo pokušava da skine odeću, znači da je spremno da razume kako funkcioniše priprema za spavanje i da je presvlačenje pidžame uključeno u to. Ovo je ujedno znak da je vreme da počnete da učite dete da se samo obuče. 

Vrlo je praktično da odaberete originalnu pidžamu za dete, sa interesatnim printom koji će privući pažnju vašem mališanu. Kada je reč o pidžamama za devojčice to može biti floralni print, jarke boje i omiljeni likovi iz crtaća, dok program za spavanje za dečake treba da bude prožet njihovim omiljenim superherojima i drugim animiranim likovima. 

Kada odaberete pidžame kojima će se vaši mališani radovati, vreme je da polako počnete da kreirate male večernje rituale koji će podstaći vaše dete da se samo obuče.  Za početak, možete pozvati vašeg mališana da donese pidžamu, i predložiti mu da skine svoju odeću odloži je, a potom uz vašu pomoć obuče gornji i donji deo pidžame. 

Podstičite dete iz dana u dan i strpljivo ponavljajte istu rutinu svako veče, uvodeći po jedan noi korak (recimo, dajte detetu da samo obuče donji deo, odnosno da samostalno stavi nogice na pravo mesto). 

Neka dete učestvuje u odabiru odeće 

Dve devojčice u isitm, belim mini maus majicama na krevetu

Neka vam svako jutro počne zajedničkim zadacima: predložite vašem detetu da bira garderobu koju će nositi tog dana u vrtiću. Odeća koju će deca nositi u vrtić pre svega treba da bude udobna (poput trenerki, helankica, udobnih šortseva), zato postavite ovakve komade tamo gde znate da će vaš mališan prvo da pogleda kada bude birao garderobu za vrtić.

Kada detetu date zadatak da odabere i izdvoji odeću koju će nositi, stimulišete ga da preuzme i druge odgovornosti kao što je i samo oblačenje garderobe. Dakle, manje su šanse da će negodovati i čekati da ga vi obučete. 

Drugi način je da predložite svom detetu dve kombinacije, a da ono odabere koju će nositi. Ovde ipak treba biti pažljiv da situacija ne ode u pogrešnom smeru, te da previše vremena ujutru izgubite na odabir garderobe. Alternativa je da ponudite svom detetu da odabere čarapice koje će nositi. 

Pokažite strpljenje i odvojite vreme za kreiranje nove navike

Setite se kada ste poslednji put učili nešto novo? 

Bilo da je reč o tome kada ste prvi put stali na klizaljke, skije, ili upisali kurs stranog jezika... O kakvoj god veštini da se radilo setite se da vam je za njeno savladavanje bilo potrebno vreme - isto to biće potrebno i vašem detetu da nauči da se samostalno oblači, zato mu dajte vremena. 

Mnogi roditelji prave sledeću grešku: jedan dan puste svoje dete da se obuče samo, a već sledeći dan u žurbi i nestrpljenju ga obuku u potpunosti. Ovakav sled događaja prilično zbunjuje dete i prekida kontinuitet potreban da ovlada ovom radnjom.

Počnite od veša i čarapica 

Dečak leži na krevetu u plavoj majici i gaćama

Korak po korak do krajnjeg cilja, a neka ti koraci budu savladivi, kako bi motivisali dete. Tako pustite dete da prvo obuče gaćice, potkošulju i čarape. Neka par dana bude rezervisano samo za savladavanje ovoga, a potom ubacite i ostale odevne komade. 

Birajte komade koji se jednostavno oblače 

Naime, oblačenje podrazumeva i fine motoričke radnje kao što su zakopčavanje šlica, kopčanje dugmadi i slično, što zahteva dosta veštine, a samim tim i vremena. Zato je naš savet da u početku birate komade odeće bez ovih dodataka, te da ih polako uvodite vremenom. 

Kako biste obezbedili više vremena, predlažemo da se budite ranije, bar u periodu dok dete intenzivno savladava samostalno oblačenje. Takođe, subota i nedelja su idealni dani da pustite vašeg mališana da svojim tempom oblači odeću, s obzirom na to da imate znatno više vremena na raspolaganju. 

Birajte udobne i komotne komade odeće 

Kako bi vašem detetu bilo lakše da se obuče, pažljivo birajte veličine odeće koja ga neće stezati niti praviti bilo kakve prepreke prilikom oblačenja. Odaberite majice koje imaju širi okovratnik, kao i trenetku sa nogavicama koje se lako oblače. 

Vrlo je praktično da birate i prijatne materijale, najbolje prirodne koji neće izazivati nikakve iritacije ili alergije na delikatnoj dečijoj koži, a samim tim ni otpor deteta. Najbolji prirodni materijal koji možete da odaberete je nesumnjivo pamuk, a znajući to, Extreme Intimo za mališane kreira upravo pamučne komade odeće. 

Kada bi dete trebalo da nauči da se oblači samo? 

Dete bi trebalo da počne da se oblači potpuno samostalno oko šeste godine, tokom predškolskog perioda u vrtiću. S obzirom na to da je razvoj deteta vrlo individualna stvar i da se nijedna brojka ne treba uzeti zdravo za gotovo, ovaj podatak takođe shvatite kao okvire koji mogu, ali i ne moraju biti pravilo. 

Ova brojka je uzeta s obzirom na to da deca sa sedam godina kreću u školu, pa bi samim tim trebalo da budu što samostalnija. Naravno, ukoliko svom mališanu s vremena na vreme pomognete i nakon što krene u školu, treba da znate da je to sasvim normlano! 

Budite podrška svojoj deci, a Extreme Intimo će podržati vas da svom mališanu obezbedite što lepše detinjstvo, protkano prijatnim dodirom.