Najlepše plaže sveta kojima su inspirisani kultni filmovi na moru

Šta može da nas inspiriše na putovanje više od filmskih scena smeštenih na bajkovitim plažama sveta? Filmovi na moru su uvek dobrodošli, i onda kada planirate svoje letovanje, ali i kada napolju nastupi “londonsko vreme” od koga biste želeli bar nakratko da pobegnete. 

Najlepše plaže sveta poznajemo po harmoničnoj kombinaciji belog peska i tirkiznog mora, ali neke od njih su dobile i pečat romantičnih, krimi ili avanturističkih priča koje su snimljene na naizgled mirnim obalama idiličnih ostrva. 

Mnogi filmovi na moru su proslavili destinacije na kojima su snimljeni, ali istina je i to da mnoga filmska ostvarenja ne bismo toliko voleli da nam nisu dočarala nestvarnu lepotu dalekih, ušuškanih obala. 

Osim što su inspirisale holivudske producente, nesvakidašnje filmske plaže podstakle su i nas da kreiramo najnoviju Extreme Intimo kolekciju kupaćih kostima koji će na pravi način ispratiti ritam leta, a uz to i posvedočiti vašoj ličnoj letnjoj avanturi za koju će vam trebati udobni, moderni i šareni modeli za kupanje. 

U ovom blogu putujemo na najlepše plaže sveta i otkrivamo koji su to kultni filmovi na moru koje uvek vredi iznova pogledati. 

Maja Bej, Tajland - prirodna scenografija za film The Beach

Mnogo je razloga da ostrvo Fi Fi Li nikada ne zaboravite, čak i ako ga vidite samo na bioskopskom platnu. Prvo, reč je o tajlandskom ostrvu neobičnog imena (Phi Phi Lee)  koje u izgovoru zvuči vrlo melodično, a drugi razlog je film Plaža (The Beach) sa Leonardom di Kapriom u glavnoj ulozi, koji tokom filma izgovara i čuvenu rečenicu na srpskom jeziku. 

The Beach obiluje scenama sa prelepe plaže Maja Bej, koja je nakon ovog ostvarenja postala jedna od najvećih turističkih atrakcija na Tajlandu. Pre snimanja ovog popularnog filma, Maja Bej je bila mali skriveni raj, poznat uglavnom lokalnom stanovništvu, ušuškan među tri visoke litice koje su skrivale nekoliko stotina metara “belih” plaža i kristalno čistu vodu sa egzotičnom florom i faunom. 

Plaža je bila relativno nepoznata svetu dok se 2000. godine nije emitovao čuveni film i doveo do toga da ostrvo i plažu na dnevnom nivou posećuje više od 5,000 turista iz sveta. Previše brodova u zalivu i preopterećenost brojnim turistima navele su nedavno lokalne vlasti da ograniče mogućnost posete ovoj plaži, kako bi se njene autentične lepote očuvale od štetnih uticaja. 

Tajland je, ipak, uvek dobra opcija za putovanje, a ako se odlučite da ga posetite nije isključeno da ćete imati priliku da prošetate svoj omiljeni kupaći kostim i na čuvenoj plaži iz filma The Beach. Za ovako egzotičnu destinaciju, mi bismo uvek preporučili neobičan kupaći kostim sa letnjim floralnim motivima, jer takve note nam diktira i ovo magična tajlandska plaža!

Đavolja plaža, Fidži - kultna avantura Blue Lagoon 

Blue Lagoon ili Plava laguna je više od filma i to je jasno svima koji su bar jednom imali priliku da se prepuste lepotama arhipelaga Fidži kroz priču o opstanku dečaka i devojčice na Đavoljoj plaži - daleko od civilizacije. 

Biti daleko od civilizacije u filmu Plava laguna ima posebnu čar, a to su nam sjajno preneli Emelin (Brooke Shields) i Ričard (Christopher Atkins), koji su u idiličnoj divljini odrastali isključivo pod “strogom rukom” talasa, plaže i svih nepredvidivosti ostrva na kome su ostali zarobljeni. 

Bajkovita ostrva Fidžija, uglavnom vulkanskog porekla, odlikuju nestvarno lepe plaže i netaknuta egzotika koju čine isključivo morski talasi, pesak, palme i bungalovi, a ono što turisti plaćaju kada se odlučuju za ovakav odmor su noćenje pod vedrim nebom na plažama i uživanje u lagunama - što svakako znači pasivan, ali savršen odmor ispunjen nestvarno lepim prizorima koje tamošnja priroda pruža. 

U skladu sa tim, ostrva Fidžija nisu od onih na koja se nosi nekoliko prepunih kofera. Za odmor na nekom od njegovih ostrva potrebni su samo šešir, peškir, jednostavan kupaći kostim, lagani šortsić i još nekoliko osnovnih potrepština - sve ostalo zbog čega se pamti ovakav odmor pružaju isključivo palme, pesak i plaže ostrva, a jedna od najlepših je svakako i Devil’s Beach. 

Plaža Kastani Grčka - peščana pozornica za film Mamma Mia 

Čuveni film Mamma Mia, inspirisan muzikom grupe ABBA, snimljen je na grčkim plažama, a dominantno je u tu svrhu poslužila plaža Kastani na ostrvu Skopelos. Teško je reći šta nas je više osvojilo u ovom filmu - muzika, umetnici ili priroda, ali sigurno je da smo kombinacijom svega ovog dobili fantastičan film sa elementima mjuzika koji je čitavom svetu prikazao ono najlepše što Grčka ima. 

Iako je film snimljen na nekoliko lokacija uključujući i Skiatos, plaža Kastani i ostrvo Skopelos se posebno izdvajaju, zbog bujnog zelenila ostrva i neobično plavih talasa koji zapljuskuje sitni pesak. 

Ostrvo je uvek plenilo neverovatnom lepotom, ali tek nakon što su Meryl Streep i Amanda Seyfried prošetale njegovim plažama, Skopelos je dobio svetsku popularnost. Danas je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Grčkoj, a kako filmovi na moru često inspirišu i buduće mladence, posebno je interesantna onima koji planiraju venčanje na plaži. 

Petit Tabac, Karibi - Pirates of the Caribbean

Kada su u pitanju čuvene filmske destinacije i najlepše plaže sveta, Pirati sa Kariba i avanture Džeka Sparoua su nas definitivno uvele u svet tropskih pejzaža na Karibima, od kojih nam je najupečatljivija plaža iz Prokletstva crnog bisera, Petit Tabac. 

Reč je o pustoj plaži na kojoj se odigrala jedna od scena sa Kirom Najtli i Džoni Depom, a koja pripada nenaseljenom, ekološki strogo zaštićenom tropskom nacionalnom parku. 

Iako Kira Najtli nije ponela neki od popularnih modela kupaćih kostima u ovom filmu, priznaćete da bi se u prelep tropski ambijent savršeno uklopili modeli u zelenoj ili plavoj boji, mada uz more i pesak uvek možemo da zamislimo i šareni print neobičnih kupaćih kostima

Plažu Petit Tabac je moguće posetiti samo u okviru organizovanih izleta, a više njenih lepota uvek ćemo moći da vidimo u popularnom filmu koji ju je proslavio. Ostrvo na kome je plaža smeštena - Sent Vinsent i Grenadini - popularno se naziva i Ostrvo Džoni Depa, pa bi se moglo reći da ovaj biser Karipskog mora uživa ogromnu popularnost kako zbog svojih lepota, tako i zbog najpopularnijeg gusarskog kapetana na svetu. 

Filmovi na moru koji prikazuju najlepše plaze na svetu nas uvek teraju da ih gledamo iznova i iznova, a pored navedenih, postoji niz drugih ostvarenja koja mogu da nas inspirišu za planiranje egzotičnog putovanja. Ako se neka od navedenih plaža nalazi i na vašoj wish listi, ne zaboravite da se pripremite adekvatno za ove filmske destinacije - posetite Extreme Intimo prodavnice i opremite se svim potrebnim stvarčicama za plažu!