Kako je nastao bikini - kupaći koji je promenio modne tokove

Bikini je model kupaćeg kostima koji, sada već standardno, iz godine u godinu osvaja plaže širom sveta, ali kao što dobro pretpostavljate - nije oduvek to činio. Dvodelni kupaći kostim korene vuče još iz perioda od pre nove ere, da bi se posle nekog vremena s modne scene povukao, pa opet vratio tek u XX veku.

Trebalo je da prođe puno vremena od nastanka bikinija do trenutka kada je postao standardni deo letnjeg garderobera svake savremene dame. 

Extreme Intimo svake sezone brine o tome da vam obezbedi ponudu bikinija u kojoj svaka dama može da pronađe baš onaj dvodelni kupaći kostim po svojoj meri i ukusu, a svaki komad dizajniramo uz široko znanje o tokovima mode i obavezno praćenje najnovijih svetskih modnih trendova. 

Priča o bikiniju, odnosno njegovoj istoriji, jedna je od najzanimljivijih koju smo naučili, a kako je bikini, kupaći kostim koji je promenio modne tokove, nastao - saznajte i vi u nastavku teksta! 

Začetak bikinija - kako je počela istorija bikinija?

Dokaz o prvom odevnom komadu koji liči na današnji bikini, pokazuje da on potiče još iz 5.600 godine pre nove ere, pa i celokupnu istoriju bikinija možemo posmatrati upravo od ove godine. 

Ipak, nećemo se dugo zadržavati na ovoj dalekoj istoriji. 

Dovoljno je istaći da su dame u antičkom dobu nosile odevne komade koji su ličili na današnji dvodelni kupaći kostim, koga su činili gornji deo i donji deo kupaćeg, prilikom izvedbe različitih kompetativnih ateletskih sportova. Dokazi o tome pronađeni su na nekoliko različitih lokacija, od kojih je najpoznatiji onaj pronađen u vili Romana del Kazale.

Ubrzo nakon ovog doba, dvodelnom kostimu, odnosno njegovoj prvoj verziji, gubi se svaki trag. I tako sve do XX veka. 

Leto 1946. i ponovna pojava bikinija

Leto 1946. godine bilo je manifestacija pravog, pariskog slobodarskog duha.  

Završetak najvećeg rata u istoriji i oslobođenje Francuske, u Parizu se godinama obeležavalo proslavom slobodarskog duha, a negde u takvoj atmosferi, jedan dizajner dao je mašti na volju i dizajnirao ženski kupaći kostim koji je u početku predstavljao pravu senzaciju. 

Moderni bikini tako je rođen u Parizu, na fotografiji kraj bazena, uslikanoj 5. jula 1946. godine, nedelju dana pre Dana Bastilje, usred globalne tekstilne nestašice.  

Dizajner Louis Réard, uposlio je jedinog modela koji je u to vreme bio rad da otkrije tako puno. Njeno ime bilo je Micheline Bernardini, a datuma u kom je nastala ova fotografija, imala je svega 19 godina. 

Devojka u crvenom bikiniju na plaži

Dalji razvoj bikinija - dvodelni kupaći kostim kroz istoriju

Bikini nije odmah prihvaćen na svetskoj modnoj sceni. Sveži dizajn kupaćeg koji je otkrivao mnogo za tadašnje standarde, više je bio senzacija nego uspeh. 

Ipak, mnogi modni fotografi, modeli, kao i tadašnje zvezde, promovisali su bikini i pravili umetničke i modne fotografije koje su u početku smatrane ekstravagancijom. 

Bikiniju je trebalo puno vremena da se “probije” na evropske plaže, mnogo više nego na one u SAD. Mnogi pripadnici establišmenta prema ovom dizajnu postavili su se osuđujuće, a na nekim lokacijama u Evropi, bikini se našao u centru svakodnevnih debata.

Čini se da nema kroja koji je ovako uzburkao svetsku javnost kao što je to učinio bikini

Ipak, svetske zvezde su učinile svoj deo posla u promociji ovog modela kupaćeg kostima. Šest godina nakon nastanka prve fotografije modela u bikiniju, Bridžit Bardo je bila glavna uloga u filmu “Devojka u bikiniju”, a 1962. se i Ursula Andress pojavalila pred kamerom u bikiniju, kao originalna Bond devojka. Merilin Monro,ikona lepote ovog doba, takođe se rado fotografisala u bikiniju i tako doprinela opštoj popularizaciji ovog plažnog odevnog komada. 

Devojke na plaži poziraju u bikiniju

Bikini danas - dvodelni kupaći kostimi koje obožavamo

Bikini je polako, ali sigurno probijao tradicionalne modne barijere i postajao sve češći gost na američkim, ali i evropskim i drugim plažama širom planete. 

Danas je većina sveta potpuno naviknuta na bikini kao deo letnjeg plažnog stajlinga, a dvodelni kupaći kostimi izrađuju se u toliko različitih krojeva, dizajna i stilova, da uz pravi odabir - svaka dama može da pronađe onaj koji će najlepše isticati njenu figuru

Od pushup gornjeg dela koji vizuelno povećava grudi, preko kroja u vidu malih trouglića, koji su postali sinonim za seksipil, sve do dvodelnih kupaćih kostima sečenih pravougano, varijacije bikinija danas su bezbrojne. 

U određenim gradovima i regijama sveta postoje zabrane nošenja bikinija van plaže, ali to je više radi same pristojnosti i bontona, nego zbog samog bikinija.

Dvodelni kupaći kostimi više nisu ekstravagancija i retkost. 

Iz istorije kupaćih kostima puno toga možemo zaključiti o samoj istoriji društva i njenom uticaju na modu, ali i o tome kako je nastalo i koja je priča onoga što nosimo.

Pri odabiru narednog bikinija, obratite pažnju na kvalitet izrade i materijal kupaćeg - samo kvalitetan bikini može vas služiti više sezona, a svakog leta blistati punim sjajem. 

Glavna odlika Extreme Intimo asortimana upravo su pažljivo odabrani materijali i vrhunski dizajn, koji zajedno čine neodoljivu mešavinu i staraju se o tome da vam pruže udobnost i na plaži, ali i budu estetski privlačni i moderni. Posetite neko od naših prodajnih mesta i uživo se uverite u premium kvalitet i vrhunski osmišljen dizajn naših kupaćih kostima.