Saveti za dobar san - evo kako obezbediti kvalitetan san

U svakom magazinu koji se bavi zdravljem ili lepotom sigurno ste već pročitali to koliko je kvalitetan san, od oko 8 časova, važan za organizam - kako za balans i optimalno funkcionisanje organa, tako i za zdrav i lep izgled. Dobar san uvek se nalazi među nekoliko obaveznih saveta za opšte zdravlje, ali i lepši život.

Da li ste znali da loš i nedovoljno dug san može imati negativnog uticaja na energiju i produktivnost tokom dana, emocionalnu uravnoteženost, pa čak i taloženje masnih naslaga u telu?

Nema sumnje da je dobar san izuzetno važan, ali kako ga unaprediti i učiniti kvalitetnim i dovoljno dugim kada prosto ne uspevamo da obezbedimo dobar i dug san?

Istražili smo umesto vas, a tajne uplovljavanja u slatke i mirne snove saznajte u nastavku teksta!

Unapredite okruženje u kom spavate

Tišina, udobnost i idealna svetlost i temperatura.

Ovo su najvažnije stvari o kojima treba voditi računa kad je u pitanju okruženje za spavanje. 

Kada je reč o tišini, ona ne mora da bude apsolutna, ali ne bi trebalo da vas čudi ako ne možete da zaspite dok je buka u vašem okruženju. Svetlost je takođe vrlo relevantan faktor za kvalitetan i dug, pravovremen san. 

Ljudski organizam je “podešen” tako da kada je noć smatra da je vreme za san, a kada je dan - za budnost. Iako su se u modernom životu ljudi ovi receptori zbog različitih faktora značajno poremetili, oni su i dalje vrlo bitni za kvalitetan san.

Zato se potrudite da učinite sve u vašoj moći da učinite prisustvo svetlosti u vašoj svakodnevici što prirodnije zastupljenom. Tokom dana se izlažite prirodnoj svetlosti, a noći provodite van domašaja ekrana i u zatamnjenim prostorijama. 

Preporučuje se da pred spavanje navučete zavese ili spustite roletne, posebno onima koji su skloni buđenju po jakoj dnevnoj svetlosti, a nije im cilj da se probude odmah po izlasku sunčevih zraka. 

Miran i sladak san uz udobnost i prijatne stvari za spavanje

Žena sa ćerkama u spavaćicama

Nisu slučajno savremeni dušeci i jastuci napravljeni tako da daju osećaj spavanja na oblacima. Još ukoliko su ergonomski, odnosno ako imaju moć da se prilagode kičmi i ostatku tela - udobnost je neprikosnovena. 

Ipak, da li je to dovoljno?

Uzalud sva mekoća i potpora koju nam pružaju dušeci i jastuci, ako nas istovremeno iritiraju veštački materijali kojima smo okruženi, stvaraju neprijatan osećaj i čine da se znojimo tokom sna. 

Gde se krije rešenje? 

U prijatnim, prirodnim materijalima, kao što su pamuk, satenski pamuk i svila, koji su najbolji za posteljinu, ali i odevne komade za spavanje.

Ženske spavaćice i pidžame od kvalitetnih materijala, skrojene tako da svakim svojim delom pruže maksimalan komfor i prijatan osećaj tokom sna značajno će unaprediti udobnost, a posredno i kvalitet sna. Muške pamučne pidžame uradiće istu stvar, istovremeno grejući telo tako ga u potpunosti opskrbljujući savršenim orkuženjem za svu željenu udobnost. 

Za stvari za spavanje za dečake i spavaćice i pidžame za devojčice ovi kriterijumi su najvažniji, jer je dečija koža poznata po visokoj osetljivosti na spoljnu sredinu, pa tako i materijale koji prianjaju direktno na njihovu. 

Opskrbite se udobnošću i uživajte u tonjenju u slatke i mekane snove! 

Na spavanje uvek pođite mirne glave

Muškarac koji stoji na stepenicama u pidžami

Ko još nije promišljao o svim postojećim i nepostojećim ličnim i svetskim problemima pred spavanje? 

Vreme je da prekinemo sa ometanjem sna ovom bespotrebnom i neželjenom rutinom. Pokušajte da spavaću sobu i krevet doživite kao mesto mira i potpunog blagostanja i opuštanja. Ne dozvolite da vas misli ometaju. 

Ukoliko smatrate da volja i odlučnost u tome da u krevetu od sad nema mesta za bilo kakve loše i opterećujuće misli nije dovoljna - pokušajte da uvedete fizičku aktivnost koju ćete obavljati preko dana, ili napravite svoj ritual opuštanja pred spavanje.

Fizičke aktivnosti mogu da posluže kao odličan ventil za stres i nervozu, a rituali pred spavanje kao savršen način da “ohladite glavu” od svih neželjenih misli i problema. 

Držite se svog ciklusa spavanja - kvalitetan san uz dobru rutinu

Potrudite se da svaki dan ležete i budite se u isto vreme. Ovo može da unapredi kvalitet vašeg sna tako što će podesiti unutrašnji “sat” organizma na taj način da uvek u isto vreme bude spreman za spavanje i na buđenje.  Ukoliko uspete da ovaj tempo natempirate tako da spavajući provodite oko 8 časova po večeri, osim kvalitetnog, obezbedićete sebi i dovoljno dug san.

Vodite računa o načinu ishrane

Sigurno već znate da ne bi trebalo da pijete kafu uveče? 

Iako je kofein opšte poznat kao “razbuđivač”, on predstavlja samo jednu od nepreporučljivih supstanci za konzumaciju pred spavanje, oa čak i tokom dana. Osim kofeina, postoji još mnoštvo drugih stvari koje bi trebalo da znate o načinu ishrane ukoliko je cilj da dobijete miran i kvalitetan san.

Veliki obroci takođe nisu preporučljivi pred spavanje, kao ni jaka, začinjena ili previše kisela hrana. Preporučuje se da poslednji obrok pred spavanje bude barem 2 časa pred leganje, ali i da bude što laganiji i prijatniji za stomak. 

Saveti za dobar san sigurno će vam biti od pomoći, a da li ćete ih primeniti i tako unaprediti san, ali i kvalitet svakodnevice, pa tako i života - samo je na vama. 

Udobnost i prijatan osećaj tokom sna prepustite nama. 

Extreme Intimo tu je da vas ušuška u naprijatnije materijale koje upotrebljavamo za izradu celog asortimana, pa i stvari za spavanje po kojima smo naširoko poznati.