Donji veš kroz istoriju - ovako je izgledala evolucija donjeg veša

Jedna od najposećenijih izložbi u londonskom muzeju “Victoria and Albert” tokom 2016/2017. godine bila je ona pod nazivom Undressed: A Brief History od Underwear. Dok se verovatno pitate ko bi i zašto uopšte razmišljao o evoluciji donjeg veša, nužno je da ukažemo da su se osnovni odevni komadi bez kojih ne možemo da zamislimo svoje odevanje, značajno menjali kroz istoriju da bi danas bili maksimalno prilagođen potrebama i željama savremenih ljudi. 

 

Pomenuta izložba je pružila na uvid spektakularne korsete koji su isticali figuru modnih ikona poput Kejt Mos i Dite fon Tiz, ali posetioci su imali priliku da vide i ručno rađene korsete stare nekoliko vekova. Među njima su se našli i modeli koje je nosila majka kraljice Viktorije. 

Šta se promenilo od korseta koji su ženske figure dovodili do neprepoznatljivosti, pa sve do finih komada veša iz nove Extreme Intimo linije donjeg veša za žene

Kako je uopšte donji veš izgledao pre korseta?

Odgovor ćete dobiti ako sa nama, za početak, “zavirite” u Kleopatrin garderober, od koga bismo počeli i više nego zanimljivu priču o evoluciji ženskog donjeg veša. 

Evolucija donjeg veša od starih Egipćana i drevnih Grka

Tragovi prošlosti starog Egipta otkrivaju mnogo o ovom narodu, a reljefi, uklesani crteži i druga otkrića svedoče čak i o tome da su Egipćani itekako bili svesni potrebe pokrivanja intimnih delova tela, pa su se u skladu sa tim i ponašali. 

Ukoliko prelistate neki istorijski udžbenik ili samostalno istražite izvore na internetu koji pružaju više detalja o životu starih Egipćana, primetićete da su i muškarci i žene imali oko bedara obavijen komad platna u obliku trougla, koji donekle podseća na oblik klasičnog donjeg veša koji nosimo i danas. Žene su u predelu grudi imale tanak povez od sličnog platna. 

Ne možemo da garantujemo da su materijali bili mekani, pamučni, kao oni po kojima su Extreme Intimo slip poznate, ali čini se da je ovakav veš bio nosiv i relativno udoban. Drevni Grci su pak imali drugačiju “modu”, gde su žene nosile ono što bi danas najviše ličilo na sportski brushalter. 

Devojka u sportskom outfitu

Donji veš u srednjem veku - tunike i podsuknje

Srednji vek nije period koji se naročito istakao po pitanju donjeg veša, naročito ženskog. Dok su muškarci nosili donji “veš” sa dužim nogavicama, smatralo se da su nogavice bilo koje dužine neprimerene za žene. 

Srednjevekovne žene su nosile tunike, odnosno košulje koje su služile kao sloj između kože i odeće, prekrivajući prvenstveno gornji deo tela i delimično donji. Tek u poznom srednjem veku počele su da se nose jednostavne podsuknje koje su donekle, ali ipak nedovoljno ispunjavale svoju funkciju donjeg veša. 

16. vek kao početak “ere” korseta 

Posmatrajući period kada su korseti bili neizostavan deo svakodnevnog odevanja, čini se da je tek 20. vek, a naročito 21. - pomirio lepotu i udobnost veša, što sa korsetima svakako nije bio slučaj. 

Verovatno nijedan komad nije imao tako kontroverznu istoriju kao što je imao korset. Na prvi, ali i svaki sledeći pogled, korset je ostavljao utisak ženstvenosti, elegancije, stila. Ipak, prvo nošenje, a tek svako naredno, ostavljalo je bolan osećaj svim damama kojima su istaknute grudi i izuzetno tanak struk bili prioritet. 

Figura peščanog sata se zapravo smatrala jedinom prihvatljivom, naročito na dvorovima i u višim slojevima, pa je neudobnost korseta pala u drugi plan pod njegovom osobinom da žensko telo zaista oblikuje po “savršenim” merama. 

Veruje se da je korset nastao nešto pre 16. veka, a njegov nastanak se vezuje za Katarinu Mediči, ženu francuskog kralja Anrija II, koja je bila poznata po istančanom ukusu za estetiku i modu u tadašnjem smislu reči. U njeno vreme je bilo obavezno nošenje korseta na dvoru, a ova praksa se zatim proširila i postala ustaljen deo odevanja na dvorovima. 

Korseti, barem oni koji su zaista umeli da vidljivo preoblikuju struk, koštali su mnogo, zbog čega su ih mogli priuštiti samo viši slojevi. Činili su ih umeci od metala, drveta ili kostiju prekriveni mekim materijalima. 

Zanimljivo je to da se začetnicom atraktivnih korseta karakterističnih za viktorijanski stil smatra britanska spisateljica Roki An Kaplin, koja je postavila standard primenjujući specifične materijale, a prvenstveno čipku u ukrašavanju i kreiranju korseta. Korseti su se zadržali u ženskim garderoberima do 20. veka, uz manje ili veće promene. Na primer, tokom 18. veka je postalo sasvim prihvatljivo da i žene nose donje delove veša u vidu nogavica, ali nošenje korseta ni tada nije izostalo. 

Donji veš se nije mnogo menjao sve do početka 20. veka, kada dolazi do male modne revolucije koja je donjem vešu pružila potpuno novi izgled, funkciju i značaj. 

Rađanje ideje o zavodljivosti donjeg veša u 20. Veku

Devojka u crnom bodiju naslonjena na ogradu

Veš konačno počinje da liči na komade koje danas nosimo početkom 20. veka, kada mu se praktična funkcija znatno poboljšava, a ona estetska tek postaje prihvatljiva. Veš gubi svoje nepotrebne linije i dobija nove koje dodatno ističu figuru. Materijali postaju prijatniji, modeli uži, a ukrasi, nabori i trakice sve češći dodaci brushalterima i gaćicama. 

Donji veš dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka postaje deo modne svesti, nose ga žene širom sveta i rado ga koriste da istaknu svoju atraktivnu stranu. 

Veš počinje da se menja i u periodu kada moda diktira kraće suknje, tanji materijal i čak providne komade, zbog čega se javlja potrebna za suptilnijim vešom u neutralnim bojama. Flapper plesačice su doprinele tome da deo donjeg veša postanu i podvezice, najlonske halteri i najlonske čarape, pa se dešava apsolutna pomama lepšeg pola za ovim dodacima koji postaju neprikosnoven deo stila još pre polovine dvadesetog veka. 

Usledile su dobre reklamne kampanje koje su dodatno popularizovale gaćice i doprinele tome da žene zaista počnu da koriste haltere i slične dodatke, koji su u početku uglavnom bili rezervisani za plesačice, glumice i javne ličnosti. 

Ženski slip se menjao i smanjivao prema potrebama, dok je bikini model gaćica prvi put predstavljen od strane plesačice Mišel Bernandini, koja je nakon pojavljivanja u ovakvom donjem vešu primila, kako izvori navode, više od 50.000 pisama od svojih obožavalaca. 

Pedesete godine donose elastičnije materijale koji su se bolje prilagođavali figurama peščanog sata, pa postaju vrlo popularni duboki modeli veša u čisto beloj boji, koji su isticali struk bog svog oblika a istovremeno pružali udobnost zahvaljujući prilagodljivom materijalu. 

Čak i ako se neko u ovo vreme bunio protiv ovako “slobodnog” stila u nošenju donjeg veša, svi ti glasovi su potpuno utišani pod naletom oduševljenja lepšeg pola printovima, tufnicama i šarama koje se pojavljuju na donjem vešu sedamdesetih godina. 

Donji veš kao deo modnih kolekcija velikih brendova

Upravo su sedamdesete godine bile period u kome je donji veš postao deo modnih kolekcija najzvučnijih modnih brendova tog vremena. Kao glavni adut u marketinškim kampanjama isticala se atraktivnost veša, njegove zavodljive note, zanimljiva tkanina i veseli, dezeni. Ovakav veš je ujedno postao i simbol samouverenih, modernih žena tog doba, a uz to obeležava eru ženske slobode u pogledu odevanja. 

Moda 80-ih - žene konačno nose sve ono što žele

Šta vam je prva asocijacija na osamdesete?

Naravno da je to šarenilo dezena koje se, osim na klasične odevne komade, prenelo i na donji veš. Lepši pol konačno uživa u mašnicama, animal printu, čipkanim detaljima i drugim dodacima koji donji veš pretvaraju u glavna oružja u zavođenju. 

Kraj osamdesetih ipak donosi nešto još spektakularnije - ravno sa brazilskih plaža stižu popularne tange koje su aposlutno neizostavne u ženskim kolekcijama donjeg veša još od tog vremena pa sve do danas. Čitava planeta je sa oduševljenjem prihvatila najmanje gaćice na svetu, a činjenica je da ni 40 godina kasnije nisu ništa manje popularne nego 80-ih. 

Godina 1995. ostaje upamćena po prvoj šetnji Viktorijinih anđela u okviru prve Victoria’s secret revije, a donji veš u 21. vek ulazi kao omiljeni ženski komad koji će u narednim decenijama postati još mekši, lepši i omiljeniji širom sveta. 

21. vek - beskompromisna udobnost i lepota veša

Devojka u bež donjem vešu naslonjena na zid

Odličan uvod u dešavanja 21. veka na planu dizajniranja donjeg veša predstavlja pokretanje Extreme Intimo brenda, koji je do danas ostao sinonim za donji veš koji kombinuje lepotu i udobnost. Naše proizvode počinju da kupuju dame koje žele beskompromisnu udobnost, ali i naglašenu estetsku dimenziju svog veša. 

Glavni adut našeg brenda je kvalitet materijala, pa je upravo prirodna tkanina sa pamukom na čelu postala najpoželjniji sadržaj fioka sa donjim vešom. 

Izbor veša je veći nego ikad, a dame konačno mogu da nose sve modele odeće jer prilagodljiv veš dizajniran prema svim njihovim potreba zaista odgovara i na najstrožije kriterijume. Tako je jedna od najpopularnijih kombinacija donji veš u nude nijansama, dok klasične crne gaćice predstavljaju jedan od najtraženijih modela godinama. 

Čipkani modeli su omiljeni među lepšim polom budući da se u proizvodnji koristi najfinija čipka koja ni najmanje ne škodi udobnosti i prijatnom osećaju tokom nošenja. 

Kao proizvođači najkvalitetnijeg veša koji decenijama osluškuju i najistančanije potrebe dama, možemo da kažemo da je evolucija donjeg veša dostigla svoj vrhunac upravo uvođenjem prirodnih materijala u proizvodnju, a samo jedna poseta našoj prodavnici će vam pružiti na uvid i u estetski kvalitet na kome insistiramo. 

Vekovima su žene nosile neadekvatan donji veš. Iskoristite činjenicu da živite u doba vrhunskog donjeg veša i birajte za sebe samo najkvalitetnije. Extreme Intimo vam je uvek na raspolaganju.