Čipka - sve o materijalu koji je posato sinonim za glamur

Čipka ima dugu istoriju, a može se koristiti na sasvim različitim tekstilima, te istovremeno krasiti stare, bakine, ručno ispletene stolnjake, a i najseksipilniji donji veš koji svaka savremena dama ima u ormaru. 

Zato čipka predstavlja jedinstveni materijal kontrasta i pravu autentičnost među tekstilnim materijala, koji se ne može porediti ni sa jednom drugom teksturom. Čipka se posebno izdvaja i svojom unikatnošću - čipka se može praviti u najraznovrsnijim stilovima i sa najrazličitijim ukrasima. 

Pa, u čemu je tajna čipke i kako je ona uspela da postane pravi sinonim za glamur, da pronađe svoje mesto na svečanim i dnevnim haljinama, elegantnim bluzama, pa i atraktivnom vešu, starinskim zavesama i stolnjacima?

Sve o materijalu čipke, koji nas vekovima fascinira svojom lepotom i posebnošću, a u modernom dobu postao je i pravi sinonim za glamur, predstavljamo vam u nastavku teksta. 

Čipka kroz vreme - kratki osvrt na istoriju čipke

Moraćemo da vas razočaramo - tačan datum nastanka čipke nije poznat, ali sudeći po dosadašnjim izvorima, čipka kakvu danas znamo nastala je u ranom XVI veku

Od samog početka, ovaj materijal krasio je najlepša, svečana izdanja aristokratije

Kraljica Elizabeta I je na jednom portretu naslikana u stajlingu sačinjenom od prelepe haljine sa ogromnim ukrasima u obliku leptirovih krila, koji su se pružali iza njenog vrata, a bili sašiveni upravo od čipke! 

U narednom, XVII veku, modna industrija Evrope obeležena je pravom čipkanom revolucijom! Čipka je korišćena za ukrašavanje svega: od ogrlica, kapa, haljina, pa sve do kvaka na vratima koja su se dekorisala sitnim, čipkastim detaljima. 

Tako je čipka od samog početka svoje mesto pronalazila - bukvalno svuda. 

U godinama i vekovima koji su dolazili, čipka se uglavnom zadržavala u aristokratskim krugovima, koji su mogli priuštiti izradu posebne i sasvim unikatne čipke kao ukrasa za najrazličitije detalje. Marija Antoneta je, na primer, obožavala da nosi čipkane haljine! 

Ipak, nalik svakoj drugoj modi, modni trend čipke polako je silazio sa trona, te na neki način preskočio ceo XVIII vek, sve do njegovog kraja, kada čipka opet ulazi u garderobere elegantnih dama, koje je dočekuju sa zadovoljstvom i nose na najvećim svečanostima.

Uskoro evropske kraljice i grofice počinju da nose čipku i na svojim venčanjima, a trend nošenja čipkane venčanice traje i dan-danas! Iako je čipka u početku pletena od belih materijala, od XX veka u modu ulaze i čipke drugih boja, a crna čipka svoje mesto pronalazi na elegantnim toaletama, a sve češće i donjem vešu. 

Industrijalizacija i pronalasci kao što je nastanak šivećih mašina i ubrzanje i modernizacija celokupne tekstilne industrije, uticale su i na veću dostupnost čipke. Ona više nije bila tako teško dostižna ni nižim klasama, jer više nije morala da se plete ručno, već su serije čipke počele da se proizvode u tekstilnim fabrikama širom sveta! 

Od tada do danas - čipka nikad više nije izlazila iz mode!

Čipka danas - najatraktivnija tekstilna tekstura današnjice

Devojka koja pozira u donjem vešu

Kroz svoju dugu i burnu istoriju, čipka je prošla kroz različite faze, a vremenom je uspela da osvoji široki modni auditorijum i pronađe svoje mesto u garderoberu svake moderne dame. 

Kada se spomene čipkani bodi, čipkani veš ili bilo šta čemu možemo nadenuti atribut “čipkastog”, prva asocijacija je nesumnjivo besprekorni seksipil, ali i sofisticiranost, elegancija, pa i atraktivnost. 

Dame za čipkanom gardreobom posežu uvek kada žele da se osećaju privlačno i zavodljivo, ali i svečano i ženstveno. Čipka je prošla kroz vekove i uspela da ostane deo stajlinga za najsvečanije prilike kao što su venčanja na kojima mlade uvek imaju barem jedan čipkasti detalj. 

Istovremeno, čipka svoje mesto pronalazi na još jednom posebnom mestu: u fioci sa donjim vešom svake savremene žene. 

Kada samo pomislimo na to na kojim sve odevnim komadima, pa i aksesoarima, možemo ugledati čipku - nema sumnje da je i u savremenoj modi možemo smatrati jednom od najkorišćenijih i najatrakivnijih tekstilnih tekstura, koja se najčešče primenjuje u ženskoj modi. Čipka najčešće služi ukrašavanju, kao i naglašavanju određenih delova garderobe, pa tako i samih delova tela na koje prianja.

Čipkani donji veš - čipka kao sinonim za seksipil

Muškarac i žena poziraju u vešu

Kada kažemo “čipkasto”, i pored toga što znate najraznovrsniju modnu upotrebu čipke, šta je ono na šta prvo pomislite? 

Znamo - atraktivni, čipkasti ženski donji veš

Extreme Intimo u svoj asortiman komfornog i kvalitetnog donjeg veša uvek uključi i čipkani donji veš, koji je nezamenjiv kada žena ima potrebu da se oseća zavodljivo, doterano i samopouzdano. 

Čak i onda kad će svoj divni par čipkanog veša samo ona videti!

Čipkane stvari u našem asortimanu često ćete pronaći i među brushalterima, ali i pidžamama, spavaćicama i ženstvenim bademantilima. Barem po nekoliko intimnih, čipkastih komada uvek treba imati “pri ruci” - za sve one dane kada želite da razbudite samopouzdanje i podstaknete esenciju ženstvenosti u sebi. 

Kada je reč o udobnosti čipkanih stvari - ne brinite! Svaki čipkasti komad iz našeg asortimana kreiran je tako da nežno prijanja uz kožu, a skrojen uz upotrebu kvalitetnih najprijatnijih materijala, kao što je najfiniji poliamid.

A da li vi uživate u nošenju čipkastih odevnih komada i donjeg veša

Sigurni smo da već imate barem nekoliko čipkastih odevnih komada u svojim ormanima, ali i u to da ćete sigurno poželeti da obogatite svoji čipkastu kolekciju u Extreme Intimo asortimanu.

Posetite neko od naših prodajnih mesta, ili obavite brzu i laku online kupovinu u svega nekoliko klikova!