Kako pripremiti telo za plažu

Ključ svake pripreme je početi na vreme. 

Letnji period i toplo vreme bude poseban osećaj uzbuđenja u svima nama, posebno imajući u vidu koliko smo se svi uželeli mora i druženja na plaži. Ipak, ubrzo nakon što se obradujemo kroz glavu nam prođe i misao - da li smo spremni za plažu?

Imamo li adekvatan kupaći koji će i ove godine odgovarati našoj figuri, da li treba kupovati novi, kakve promene u ishrani uključiti i kada početi sa treninzima? Kako dileme i preispitivanja ne bi pokvarila vaše inicijalno uzbuđenje povodom leta, pripremili smo tekst sa savetima kako pripremiti telo za plažu

U tekstu koji sledi pronaći ćete savete i trikove kako da se što bolje pripremite za letnju sezonu, koja će stići dok trepnete! 

Izaberite kupaći koji želite da nosite na plažu - odredite jasan cilj

Savremena psihologija kaže da kada svoj cilj precizno odredite, lakše možete da ga ostvarite. Mi smo ovaj savet prilagodili temi koja je nama bliska, a to su kupaći kostimi

Naime, ideja je da odaberete model kupaćeg kostima koji želite da nosite u predstojećoj sezoni. Slika koju tom prilikom zamislite treba da bude vaša motivacija kada otpočnete proces pripreme i oblikovanja vašeg tela. 

Naravno, važno je da sebi postavite dostižan cilj, koji vas neće opterećivati ni u kom slučaju. Jednostavno, zamislite sebe na plaži za par meseci i obratite pažnju na par ključnih detalja koje ćete tom prilikom uočiti, i neka oni budu ono čemu ćete težiti. 

Uključite fizičku aktivnost u vašu svakodnevnicu 

Fizička aktivnost i trening nisu samo stvar estetike, oni su direktno vezani za naš dobar osećaj i zdravlje našeg organizma. Uzevši u obzir da većina savremenih poslova danas podrazumeva sedenje ispred kompjutera, fizička aktivnost je neminovna na dnevnom nivou. 

Bilo u službi zdravlja, ili dobrog izgleda, redovno treniranje treba da postane stvar navike. Imajući u vidu da to nije slučaj kod većine ljudi, savetujemo da svoje treninge započnete mnogo pre nego što sunce ogreje i priroda počne da cveta. 

Dakle, zima je idealan period da nabavite helanke i sportski top za vežbanje, pronađete teretanu, fitness centar ili program vežbi koje ćete raditi kod kuće, i započnete proces redovnog vežbanja i ojačavanja svog tela. 

Plavi donji veš i gornji deo/top za vežbanje na parketu

Zašto početi sa treningom tokom zime? 

Postoji više benefita koje će vam doneti početak treniranja u zimskom periodu. 

Pre svega, tokom zime je znatno lakše trenirati, jer napolju nisu visoke temeprature. Biće vam značajno prijatnije da svoju kondiciju vraćate tokom hladnijih dana. 

Dalje, kada krenete da trenirate zimi, imate dovoljno vremena da polako uvodite sve intenzivnije treninge. Tako možete početi sa dva do tri treninga sedmično, a zatim učestalost kao i zahtevnost treninga možete povećavati vremenom. 

Ako treninge počnete tokom zimskog perioda, kada se obično znatno više uživa u hrani i specijalitetima tipičnim za praznike, veće su šanse da izbegnete višak kilograma koji je obično posledica ovog hedonističkog perioda. 

Kakav tip treninga odabrati? 

Ovo pitanje u najvećoj meri zavisi od vaše fizičke spremnosti i navika koje imate u pogledu treniranja.

Samoprocena ili procena profesionalnog trenera u ovom slučaju je prvo što treba da uradite. Nakon toga “uhvatite” tempo i radite na svom cilju. Ukoliko znate da je potrebno da ostvarite značajnije rezultate onda shodno tome i pojačavajte intenzitet treninga, kako biste ostvarili svoj cilj. 

Ipak, distinkcija koju možete napraviti jeste da li ćete se više posvetiti kardio treningu ili vežbama snage. 

Kardio vežbe podstiču kondiciju. Kada njih praktikujete značajno se više znojite i “topite” masne naslage u svom organizmu. Tipičan kardio trening je trčanje. Dakle, ako želite da izgubite kilograme kardio deo treninga je nezaobilazan. 

Vežbe snage su tu da oblikuju vaše telo. One služe za ojačavanje mišića, samim tim i za oblikovanje određenih delova tela. Zato, ukoliko želite da ojačate noge, oblikujete gluteus, zategnete ruke, vežbe snage su deo treninga kome treba da posvetite više pažnje. 

Devojka u sali za vežbanje radi istezanje tela sa rukama ispruženim u vazduh

Neka zdrava ishrana prati vaše treninge 

Pored redovnih treninga, u svoju rutinu treba da uvedete zdravu i balansiranu ishranu, koja će biti adekvatna potpora vašem treniranju. 

Kada je reč o zdravoj i balansiranoj ishrani, postoje mnogobrojni pravci koje možete slediti, međutim, ono što vrlo verovatno i sami znate jeste da određene prerađene i nezdrave namirnice treba da svedete na minimum, odnosno potpuno izbacite iz svoje ishrane. 

Ukoliko smatrate da put ka željenoj figuri u vašem slučaju zahteva mnogo više znanja nego što vi imate, pokucajte na vrata nutricioniste, koji će vam kreirati plan ishrane. Velika prednost je da ovaj plan ishrane dobijete što ranije, kako bi vam se kilaža postepeno regulisala. Ovo je podjednako važno bilo da želite da smanjite ili uvećate kilažu. 

Da podvučemo, baš kao što trening treba početi na vreme, isto važi i za balansiranu ishranu, štaviše, jedno bi trebalo da prati drugo. 

Obratite pažnju na negu kože kako bi vam telo blistalo 

Svima je dobro poznat onaj osećaj kada se nakon zimskog perioda prvi put treba skinuti u kupaći. Tada se setimo svih naših malih nesavršenosti, i pomislimo kako će naša koža izgledati pod sunčanim reflektorima. 

Postoji način da ovaj efekat znatno umanjite, a to je dugotrajna i posvećena nega kože koju možete praktikovati još tokom zimskog perioda, pa sve do leta. 

Pre svega, treba obratiti pažnju na upotrebu različitih preparata za negu kože, poput mleka za telo, krema, skrabova i pilinga. Naime, tokom zime je potrebno koristiti proizvode koji hrane kožu i daju joj potrebnu hidrataciju. Obično su to kreme bogatije različitim nutrijentima koje hrane kožu u zimskom periodu i čine je mekom. 

Kako temeprature počnu da rastu, tako i naša koža traži nešto lakše preparate koji će je hidrirati i osvežiti. Postoji veliki broj izvora iz kojih možete saznati kakvi proizvodi odgovaraju vašoj koži, kao i u kom godišnjem dobu. 

Redovna nega održavaće vašu kožu elastičnom, hidriranom, sjajnijom i lepšom, te kad dođe leto biće potpuno spremna da se izloži sunčevim zracima. Kada je već reč o suncu, ne zaboravite da kreme sa SPF faktorom ne treba korisiti samo tokom leta, već tokom čitave godine kada god ima sunca. 

Tretmani za negu i oblikovanje tela 

Još jedan popularan način nege kože je i da deo ovog procesa prepustite profesionalcima. To podrazumeva tretmane za kožu koji se rade u različitim salonima lepote. 

Mnogi od njih rade i na tome da oblikuju određene delove vašeg tela, pa se tako možete opredeliti za razbijanje celulita, s tim što ovaj proces morate početi na vreme. 

Takođe, postoje i drugi tretmani poput maderoterapije za oblikovanje nogu, gluteusa i struka, ali i tretmani koji za cilj imaju da vašu kožu učine lepšom i sjajnijom. 

Možete odabrati i celovit pristup te otići u spa centar, gde ćete osim nege svog tela, dobiti i svojevrstan odmor za dušu. 

Dakle, priprema tela za plažu predstavlja posvećen rad na sebi, koji kao svoje benefite ne daje samo savršenu figuru, već i dobar osećaj koji će vam dati znatno više samopouzdanja i spremnosti da zablistate ovog leta!