Viskoza - šta je viskoza i koje su karakteristike ovog nežnog materijala?

Viskoza se kao materijal ne može svrstati u prirodne materijale jer se dobija hemijskim procesom, ali ona se zapravo dobija od prirodnog materijala - celuloze drveta, što je svrstava u polusintetičke materijale. Upravo ovo je čini jednim od omiljenih tkanina potrošača, ali i modnih dizajnera.

Viskoza je danas vrlo popularan materijal, pre svega zbog svojih fizičkih svojstava i nežnog dodira. Izuzetno je slična pamuku i vrlo prijatna za nošenje, posebno leti, jer je nežna, hladi i dozvoljava koži da diše.

U nastavku teksta otkrivamo vam šta je to viskoza i koje su njene karakteristike, kao i kako pravilno održavati odevne predmete od ove tkanine. Nastavite sa čitanjem kako biste se upoznali sa ovim fantastičnim materijalom.

Viskoza - veštački materijal u rangu sa pamukom

Često se postavlja pitanje: da li je viskoza prirodni materijal ili veštački?

Iako njena svilenkasta tekstura i način na koji pada niz telo vrlo podsećaju na druge sintetičke materijale poput najlona, osećaj koji viskoza pruža je zapravo vrlo sličan osećaju prirodnih tkanina poput pamuka.

Naime, viskoza je svilenkasta i nežna na dodir, upija vlagu i dozvoljava koži da diše, sprečava razvoj bakterija, a povrh svega je i rastegljiva. Zbog toga predstavlja materijal posebno pogodan za odevne predmete koji su u direktnom kontaktu sa kožom, poput ženske odeće za spavanje i donjeg veša.

Extreme Intimo tim prepoznao je sva pozitivna svojstva ovog materijala, zbog čega je on sastavni deo mnogih naših modela. Ženski donji veš od prirodnih materijala, koji u sebi sadrži udeo viskoze, zagrantovano će vam pružiti udobnost i nežan osećaj koji će vas pratiti tokom celog dana.

Žena u belom donjem vešu sedi na kolenima na krevetu

Viskoza materijal karakteristike - šta odlikuje ovu popularnu tkaninu?

Viskoza je mek i gladak materijal, vrlo udoban i visokoupijajuć. Najčešće se proizvodi u beloj boji, ali se u procesu proizvodnje vrlo lako može bojiti, te zato na tržištu postoji ženska odeća od viskoze u različitim bojama i dezenima.

Njene brojne pozitivne karakteristike čine je pogodnom za upotrebu prilikom izrade različitih odevnih predmeta. Na primer, poznata je po tome što hladi i vrlo lepo pada niz telo i naglašava figuru, te predstavlja idealan materijal za letnju garderobu poput laganih haljina. 

Takođe, odlikuje je visok stepen elastičnosti, zbog čega često predstavlja deo odevnih predmeta kod kojih je bitna rastegljivost. Njena elastičnost, zajedno sa visokom moći upijanja i udobnim osećajem koji pruža takođe je čine i odličnim materijalom za odeću za trening.

Pored svega navedenog, viskoza ne izaziva alergijske reakcije, te se zbog toga u kombinaciji sa pamukom često koristi prilikom proizvodnje odeće koja dolazi u direktan dodir sa kožom, kao što je to ženski veš.

Baš zbog svih njenih pozitivnih svojstava, viskoza pronalazi svoje mesto u našim kolekcijama. Naši modeli sačinjeni su od kvalitetnog i nežnog pamuka, koji zajedno sa elastičnom viskozom pružaju udobnost i postojanost.

Šta je viskoza materijal i kako nastaje?

Kada je krajem 19. veka u tekstilnoj industriji započeta proizvodnja hemijskih tj. sintetičkih vlakana, jedan od prvih razloga za ovu inovaciju bila je sve veća potreba za svilom. Proizvodnja prirodne svile nije mogla da ide u korak sa potražnjom, te se počelo sa proizvodnjom sintetičkih vlakana sličnih osobina, od kojih je jedan i viskoza, koja se često naziva veštačkom svilom.

Viskoza je tkanina koja spada u grupu polusintetičkih tekstilnih tkanina. Ona se dobija od prirodnih, regenerisanih vlakana celuloze, koja potom prolaze kroz različite hemijske procese.

Ovaj materijal proizvodi se od celuloze drveta i bambusa, ali i drugih biljaka poput soje ili šećerne trske. Prilikom proizvodnje, drvo biljke se usitnjava i hemijski obrađuje, nakon čega se dobija gusta tečnost. Ova gusta tečnost se zatim provlači kroz kiselinu, pri čemu se celuloza oslobađa u vidu tankih niti.

Postoji mnogo različitih vrsta viskoze, koje imitiraju teksturu i osećaj prirodnih tkanina poput pamuka, vune, lana i svile.

Žena leži na krevetu u zelenom donjem vešu

Viskoza pranje - kako se pere i održava viskozna tkanina?

Kao što smo već spomenuli, viskoza ima mnoge pozitivne osobine poput upijanja vlage, elastičnosti, efekta hlađenja i nežnog i svilenkastog dodira. Baš zbog ovoga često se naziva i veštačkom svilom.

Iako viskoza materijal pruža osećaj baš kao i prirodni materijali, ipak je dosta nežnija od njih. Za razliku od pamuka, njena izdržljivost slabi u mokrom stanju, lako se gužva i ne trpi visoke temperature.

Dakle, viskoza je vrlo nežan materijal, te je potrebno pravilno održavati vaše Extreme Intimo modele kako bi vas oni dugo služili. Srećom, njihovo održavanje nije teško - dovoljno je samo da zapamtite par bitnih saveta.

Viskoza se lako pere, ali ne trpi visoke temperature, pa se zbog toga preporučuje da se pere na maksimalno 60 °C, a kod odeće u boji, granica je čak i do 40°C. Takođe, uglavnom se preporučuje ručno pranje ili pranje u mašini bez centrifuge.

Kao što smo već spomenuli, viskoza se lako gužva, pogotovo u mokrom stanju, te je potrebno peglati je. Međutim, imajući u vidu da ne trpi visoke temperature, preporuka je da se pegla na slabijoj temperaturi, sa parom.

Uz pravilno održavanje, vaši odevni predmeti od viskoze mogu dugo trajati, pritom pružajući jednaku nežnosti udobnost kao i kada ste ih prvi put kupili.

Viskoza ili pamuk - koji materijal odabrati?

Kada se upoređuju materijali, viskoza i pamuk se pokazuju kao vrlo slični, ali opet dosta različiti. Naime, viskoza se često upoređuje sa pamukom i ostalim prirodnim materijalima upravo zbog laganog i nežnog osećaja koji pruža koži, ali se po svojoj izdržljivosti i drugim fizičkim svojstvima mnogo razlikuje od njega.

Pamuk je izuzetno izdržljiv materijal koji trpi visoke temperature, često pranje i  habanje, pa se baš iz tog razloga koristi prilikom kreiranja muških i ženskih majici, čarapa i programa za spavanje.

Sa druge strane, viskoza je nežan materijal sa smanjenim stepenom izdržljivosti, ali njegova elastičnost, svileni dodir i osećaj hlađenja pružaju dodatnu udobnost, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Extreme Intimo kolekcije pružaju vam najbolje od oba materijala. Pažljivom kombinacijom viskoze i pamuka podigli smo proizvodnju i prodaju ženskog veša na viši nivo, kreirajući najudobnije modele donjeg veša.

Posetite Extreme Intimo internet prodavnicu ili neku od naših fizičkih radnji, i uverite se u kvalitet naših proizvoda koji će vas dugo služiti, pružajući vam potporu, sigurnost i udobnost tokom svakodnevnih aktivnosti.