Pidžama party - kako je nastala žurka u pidžamama i zašto je toliko volimo

Svima nam je poznat taj osećaj uzbuđenja kada pripremamo  pidžamu i stvari za spavanje, a znamo da nam nije plan da spavamo već da se dobro provedemo. Pidžama party je žurka nastala kao ideja da se noćenje kod prijatelja pretvori u dobar provod za odabrano društvo. 

Ova žurka trebalo je da bude posvećena mališanima, i to obično devojčicama za koje je bio pripremljen čitav koncept neodoljivih pidžamica sa ženstvenim elementima, kao i različitih aktivnosti poput šminkanja, pravljenja frizura, lakiranja noktiju, grickanja kokica i gledanja filmova. 

Ipak, ako izađemo iz ustaljenih okvira i sagledamo pidžama party iz nekog drugog ugla koji se ne odnosi samo na pidžame za devojčice i nametanje određenih pravila, otkrićemo novu perspektivu ove žurke, kao i kreativne mogućnosti koja pruža. 

Mi nismo mogli da dočekamo da konačno govorimo o zabavi koja podrazumeva nošenje udobnih pidžama umesto standardnih elegantnih kombinacija, a evo i šta imamo da vam ispričamo. 

Kako i zašto nastaje pidžama party? 

Kao što smo naveli, inicijalno pidžama party nastala je kao ideja da noćenje kod druga ili drugarice postane nezaboravna zabava. Ipak, s obzirom da je prevashodno bila popularna među najmlađima, postoji još jedan razlog zašto je došlo do ovakvog druženja. 

Naime, svaki roditelj će se složiti da je bezbednost dece na vrhu njihovih prioriteta, a istog mišljenja su bili i oni koji su odlučili da za svoje mališane organizuju pidžama žurku, kao odličan način da se deca druže,a da budu na sigurnom u okrilju roditeljskog doma. 

Pidžama žurke nastaju u Americi 

Sam trend nastao je u Americi, gde većina porodica živi u kućama, pa su se tako deca družila na spratu u svojoj sobi, dok su roditelji obično bili u dnevnoj, ili spavaćoj sobi. 

Videli ste ovu scenu u filmovima, zar ne? 

Ne znamo ko su bili prvi roditelji koji su se dosetili da druženje njihove dece i zajedničko noćenje sa društvom nazovu pidžama party, ali verujemo da im dugujemo jedno veliko hvala. 

Tinejdžerske pidžama žurke - druženje kada roditelji nisu kod kuće 

Početkom devedesetih godina u Americi pidžama party postaje trend popularan među tinejdžerima, a ista struja zahvata i Evropu u sličnom periodu. Naime, naprasno postaje veoma popularno pozvati društvo na spavanje kada su roditelji odsutni.

Zanimljivo je i to što pidžama žurke za tinjedžere kombinuju druženje i dečaka i devojčica. I dok su tokom mlađih dana devojčice u goste zvale drugarice, a dečaci drugove da igraju igrice u svojim često pogužvanim i udobnim pidžamama, tinejdžerski period i prve simpatije potpuno menjaju ovu situaciju - odjednom se na žurci nalaze i dečaci i devojčice. 

Da li pidžama žurke mogu da osvoje i odrasle? 

Majka i ćerka u istim pidžamama zagrljene na podu
Nameće se pitanje da li pidžama party ima šansu da osvoji odrasle ljude? Nismo baš sigurni da će mnoge žene ili muškarci otići u prodavnicu da pogledaju program za spavanje, kako bi kupili adekvatan odevni komad za pidžama žurku, niti da pripremaju kolačiće iz rerne i razne grickalice, kao u filmovima. 

Ipak, koncept druženja u nečijem domu i spavanje u istom veoma nam je poznat. Većina mladih tokom studiranja okuplja odabranu ekipu za druženje, a nije retko ni da se par drugova ili drugarica nađe kako bi pripremalo neki ispit zajedničkim snagama. A kako bi se osećali udobnije nego u prijatnoj pidžami izrađenoj od najfinijeg pamuka

Dakle, možda se to ne zove pidžama party u zrelim godinama, ali svakako ovakav tip druženja počiva upravo na konceptu pidžama žurke. 

Pidžama party za porodicu - kreativno druženje sa najbližima 

Znate li kada odrasli usvoje najviše dečjih navika? Onda kada dobiju svoju decu. Samim tim još jedna situacija u kojoj će odrasli uživati u aktivnosti kakva je pidžama parti, jeste onda kada je organizuju sa svojom decom. 

Ukoliko i sami imate mališane kod kuće i dovijate se kako da organizujete porodično druženje, onda je pidžama party sa mališanima odlična ideja za vas. 

Nabavite zanimljive i udobne pidžame, kao i neodoljive čarape, pripremite zajedničke aktivnosti, ali i omiljenu večeru vaših mališana, kako bi zabava bila potpuna. Muzika i filmovi su takođe sjajan dodatak, i za sam kraj trebaće vam mnogo dobre volje da se zaista prepustite svetu vaše dece i postanete deo njega. 

Pidžama party ideje - tematski rođendani u udobnim pidžamama 

Kada je u pitanju pidžama party ideje za organizaciju najviše se odnose na tematske proslave. Tako koncept pidžama žurke možete preneti i na dnevnu varijantu, odnosno organizovati maskenbal u pidžamama, ili neku drugu vrstu tematske žurke.

Primera radi, pidžama party može biti idealna proslava za promociju određenog proizvoda koji ima veze sa spavanjem ili spavaćom sobom. Marketing se može igrati sa mnoštvom elemenata, kao što vidite. 

Ipak, ako izađemo iz poslovnih okvira, predložićemo vam da organizujete pidžama parti za svoj rođendan, ili još bolje rođendan vašeg deteta. A evo i kako!

Dečji rođendan u pidžamama 

Poznato je da mališani uživaju u udobnim komadima odeće koja im pruža svu slobodu da budu aktivni i da se igraju do mile volje. Već povezujete kako je pidžama idealan komad za to, zar ne? Zato je naš predlog da organizujete kreativan dečji rođendan u pidžamama. 

Pozovite društvo iz vrtića, ili škole, kao i rođake u svoj dom i najavite im da ponesu svoju omiljenu pidžamu. Zatim pripremite slane i slatke đakonije u kojima će mališani uživati, a interesantna dekoracija će posebno doprineti čitavoj atmosferi. 

Ukoliko želite da idete nekoliko koraka više, možete organizovati tematsku proslavu, koja će podrazumevati da svi mališani nose pidžamu određenog crtanog lika, kao i da cela proslava bude u znaku crtaća vašeg deteta.  

Naš savet je da za dekoraciju koristite krupne jastuke i mekanu ćebad, kao i plišane igračke koje će samo doprineti ovoj toploj atmosferi. Osim toga, sve vreme ćete imati vaše mališane na oku pa ćete i sami moći da se opustite. 

Nošenje pidžami van kreveta je posebna privilegija

Neki ljudi bi voleli da čitav svoj život provedu u pidžami. A kako i da im zamerimo s obzirom da je ovaj odevni komad sinonim za dobar osećaj i bezbrižnost. Zato ćemo vas pozvati da još jednom razmislite o organizovanju pidžama žurke, ako to već niste uradili čitajući ovaj tekst. 

Često zaboravljamo na sitne privilegije koje nam život pruža, pa ćemo se uvek truditi da vas podsetimo na njih, i da vam uz to pružimo nežnost kroz naše proizvode koje sa pažnjom krojimo za vas.