Pamuk - materijal za sve vremenske prilike i sezone

Pamuk je prirodni materijal koji je vrlo popularan u tekstilnoj industriji - koristi se za izradu konca, odeće, veša, pa i za kućni tekstil, nameštaj, različite dekorativne elemente, ali i u drugim industrijama poput one za proizvodnju papira ili vate i tufera. 

Važi za materijal prijatnog dodira i vrlo je lak za održavanje. 

Ima dugu istoriju, a još veću upotrebnu vrednost.

Pamučni materijal je svuda oko nas i teško je zamisliti svakodnevicu bez njega. Zašto ga bolje ne bismo upoznali i saznali što više toga o njemu? Extreme Intimo poznat je kao brend atraktivnih kreacija i pamučnih materijala, te predstavlja idealan izbor za kupovinu lepih, a prijatnih pamučnih odevnih komada. U nastavku teksta upoznajemo vas sa istorijom pamuka, sa njegovom upotrebom, načinom za održavanje i svim važnim aspektima ovog materijala.

Pamuk biljka - od plantaže do tekstilnog materijala

Biljka pamuk potiče iz ekvadorijalnog dela Afrike, Perua, Meksika i iz područja Indokine. Predstavlja kulturu koja se uzgaja prevashodno zbog vlakna, a među svim koje su uzgajane sa ovim razlogom, ona je najrasprostranjenija.

Vlakno se kod pamuka formira na semenu biljke, koje izgleda belo, mekano i vazdušasto. Biljka pamuka može dostići i visinu od čak 6 m, a visina varira zavisno od vrste. 

Iz njega se dobija vrlo dugo vlakno koje se najviše koristi za izradu odeće.

Osim vlakna, seme sadrži i oko 15-20% ulja, koje se sve više koristi za proizvodnju mirišljavih sveća, sapuna i sličnih artikala. 

Čak i stabljika biljke pamuk ima svoju namenu!

Od stabljike pamuka se može izraditi određeni građevinski materijal, kao i karton.

Iako potiče iz toplih krajeva, uzgajanje biljke pamuka se vremenom proširilo i na druge krajeve sveta. Tako danas plantaža pamuka ima svuda gde je pogodna klima za njegovo uzgajanje. Važno je da od trenutka nicanja do sazrevanja ona ne pada ispod 0 °C - to su klimatski uslovi koje ova biljka zahteva. Minimalna temperatura za razvoj i rast je 15 °C, dok je najoptimalnija u rasponu 25 - 30 °C.

Kada je reč o samom procesu uzgajanja, ova biljka zahteva veliku količinu vode, umereno plodno i prevashodno toplo zemljište. Najbolje uspeva na peskovito-aluvijalnom tlu.

No, vreme je da sa agrokulture pređemo na najvažniju stvar - na to kako je tekla istorija pamuka, proces dobijanja tekstila iz pamuka, njegovu upotrebu i vrednost.

Bela pamuk biljka na plantaži pamuka

Kratak osvrt na istoriju pamuka - jednog od najstarijih materijala

U formi materijala pamuk se prvi put javlja još 6000 godina pre nove ere

Mnoge vrste pamuka odomaćile su se još u antičko vreme, a postoji podatak i o tome da je još Kolumbo primetio pamuk na Bahamima tokom svog putovanja. Gajenje pamuka od samog početka bilo je vrlo unosno, a tako je ostalo do danas - pamuk nikada nije izgubio svoju upotrebnu vrednost.

Da li ste znali da je pamuk nekada zbog svoje vrednosti bio nazivan i “belo zlato”

Pre industrijalizacije, pamuk je bio pravi luksuz!

Zanimljivo je što je od najranijeg perioda, za razliku od svile koja se gajila striktno u Kini, pamuk počeo da se uzgaja širom sveta! Kada su Španci stigli u Ameriku tokom XV i XVI veka, otkrili su veštine Maja i Inki u bojenju i tkanju pamuka. Kasnije moreplovci nova saznanja prenose širom sveta i kasnijim brušenjem zanata i pronalaskom mašina, nastaje pamuk kakvim ga danas znamo.

Otkriće mašina za tekstil je umnogome uticalo i na produkciju pamuka, koja tada postaje dostupna i nižim klasama. Osim toga, od tada se pamuk distribuira širom sveta, te postaje dostupan svima. 

Seme pamuka- biljka pamuka u fokusu

Pamuk materijal - zašto obožavamo pamučnu garderobu? 

Ono što pamučni materijal čini popularnim i što mu daje tako široku upotrebnu vrednost, jesu brojni benefiti koje ima, odnosno karakteristike samog materijala. Evo nekih od njih.

Nežan i prijatan dodir pamuka 

Pamuk je poznat kao najbolji prijatelj kože. Na dodir vrlo prijatan, ovaj materijal ne izaziva alergije, nikada ne stvara neugodan osećaj i vrlo je udoban za nošenje. Smatra se jakim materijalom koji ima visoku otpornost na različite spoljne faktore, pa se u njemu telo uvek oseća dovoljno slobodno za željene pokrete. 

Upravo zbog osobine da ne iritira kožu, pamuk se češće od svih drugih materijala koristi za izradu donjeg veša, ali i potkošulja, ili stvari za spavanje - sve one odevne komade koji prianjaju direktno uz kožu i koji bi morali da budu što prijatniji i komforniji. 

Održavanje pamuka na visokim temperaturama omogućava dobru higijenu

Održavanje pamuka, koje podrazumeva pranje i peglanje na najvišim temperaturama čini ga i higijenski preporučljivim materijalom. Visoke temperature, kao što je poznato, eliminišu mikroorganizme i tako se staraju o tome da veš ili garderoba od pamuka budu besprekorno čisti. Ovo je naročito važno za donji veš, koji je u direktnom kontaktu sa najosetljivijom regijom - intimnom. Uz pamučni veš, možete biti sigurni da ste se pranjem i peglanjem rešili viška mikroorganizama. 

Pamuk -  koja odlično upija vlagu

Pamuk izvrsno upija vlagu. To znači da u slučaju znojenja, vlaga ne ostaje na telu i ne stvara neprijatan osećaj, već se vaša pamučna garderoba brine o tome da upije sav višak vlage i tečnosti.

Iz istog razloga, pamuk je odličan izbor za posteljinu, naročito u vrelim letnjim danima kada je znojenje značajno pojačano. Zato se pamuk najčešće koristi i za kuhinjske krpe - u stanju je da upije visok sadržaj vode i vlage. 

Ako želite da povećate komfor u svojoj svakodnevici - pamuk je najbolji izbor. Pogledajte Extreme Intimo ponudu veša, pamučnih stvari za spavanje i garderobe. Ovde ćete pronaći odevne komade za sve uzraste i oba pola. Uživajte u nežnom dodiru i nežnoj svakodnevici i odaberite željene artikle u našoj online prodavnici.