Pidžame su neizostavan deo muškog garderobera, međutim, da li jači pol zaista uživa u nošenju pidžama, ili one samo zauzimaju prostor na nekoj od polica?

Muškarci nisu usaglašeni u svojim odgovorima.

Ono što je sigurno, jeste da su pidžame u ljudskoj kulturi odevanja prisutne vekovima, a na naše prostore su stigle sa istoka i raširenih ruku su prihvaćene od strane odraslih i dece. Pre svega su doprinele praktičnosti, higijeni i udobnosti spavanja, a onda i estetskom momentu kome se u današnje vreme poklanja mnogo pažnje.

Od nekadašnjih jednostavnih komada namenjenih spavanju, pidžame namenjene muškarcima, ali i ženama i deci, evoluirale su u prave modne komade zanimljivih dezena i materijala, pogodnih za nošenje u kućnim uslovima.

Snovi su najlepši kada su udobni, a upravo je komfor kriterijum broj 1 u izradi muških Extreme Intimo pidžama.

Stoga ćemo se osvrnuti na istoriju muških pidžama, ali i na savremene kolekcije koje potpuno ugađaju svim potrebama savremenih muškaraca.

Pidžame kroz istoriju: odakle potiču i kako su se nosile?

Odevni komad koji gotovo svuda u svetu, uz minimalne varijacije u izgovoru, nosi naziv “pidžama”, očigledno ne potiče sa zapada.

Bogate istočnjačke kulture pružile su svetu mnogo toga, a kombinacijom persijskih reči pai (noga) i jama (odeća) nastao je izraz kojim se označavala odeća namenjena nošenju tokom noći.

Od dugačkih košulja do laganih dvodelnih pidžama

Prve pidžame u obliku u kome ih danas poznajemo, stigle su u Evropu krajem devetnaestog veka. Sve do tog trenutka Evropljani su, baš kao i Amerikanci, spavali u dugačkim košuljama koje dugo nisu imale nikakvu alternativu.

Tek dolaskom britanskih kolonista sa Dalekog Istoka, na naš kontinent stižu udobni dvodelni komadi, baš onakvi kakvi su se nosili u Indiji i Kini. Ovakve pidžame su podrazumevale lepršave donje delove, najčešće na vezivanje i široke komforne košulje.

Britanci su uz minimalne modifikacije uveli u svoje garderobere i “lagana odela za spavanje”, a dvodelni komadi za muškarce su ujedno inspirisali i žene.

Muški komadi odeće inspirisali žene?

Moguće je!

Umesto spavaćica u formi laganih haljina, žene su počele da nose pidžame po uzoru na svoje muževe, a vremenom su ovi komadi dobijali ženstveniju notu sa raznim detaljima i dezenima.

I dok su ženske pidžame do polovine dvadesetog evoluirale u kratke bebi dol modele, muške pidžame su se menjale u pogledu dezena i dizajna. Većina pidžama se izrađivala na pruge, u svedenim nijansama, sa kragnom i međusobno usklađenim obrubima na rukavima i nogavicama.

Dvadesetih godina prošlog veka dvodelne pidžame stižu i na američki kontinent, gde su iz “nove mode i prolaznog trenda” prerasle u neizostavan odevni komad za spavanje, što su i ostale sve do danas.

Praktičnost, udobnost i toplotu koju pidžame pružaju malo šta može da zameni, pa je izvesno da se ovaj “trend” koji u Evropi traje više od jednog veka, neće povući iz prakse još dugo.

U kakvoj su vezi Holivud i muške dvodelne pidžame?

Spontane situacije koje sasvim slučajno podignu popularnost određenog brenda ili proizvoda su zapravo neplanirani, ali najbolji mogući marketing.

Dvodelne muške pidžame su imale tu sreću da ih sasvim slučajno na najbolji način predstavi romantična komedija “It happened one night” iz 1934. godine.

Naime, smatra se da je upravo ovaj film u najvećoj meri inspirisao žene da nose dvodelne pidžame po uzoru na muškarce, i to zbog scene u kojoj glavna junakinja nosi pozajmljenu pidžamu svog partnera. Film možda nije presudio daljem razvoju ženskih komada za spavanje, ali je svakako ubrzao proces transformacije spavaćica u dvodelne pidžame kakve se danas pretežno i nose.

Šta muškarci misle o pidžamama?

Znamo da nisu svi muškarci ljubitelji pidžama.

Neki se tokom spavanja najudobnije osećaju u boksericama i majici ili potkošulji, neki nose samo šorc, dok drugi preferiraju što manje “oblačenja” tokom noći. Zato smo pitali muškarce: u čemu je njihov istinski problem sa pidžamama?

#1 Pidžame su često izrađene od grubih materijala koji iritiraju kožu. To mi zaista ne treba tokom spavanja. Marko (35)

#2 Od malena sam navikao na pidžamu, nosim je i danas. Đorđe (20)

#3 Čudno se osećam kada se zamislim u pidžami na pruge sa “prevaziđenim” kopčanjem. Stefan (24)

#4 Ne volim gornje delove pidžama, prosto mi smetaju dok spavam. Obično se odlučujem za šorc ili neki klasičan donji deo bez majice. Nemanja (40)

Veći broj ispitanika nije gledao blagonaklono na pidžame.

Zaključili smo da su loša iskustva najčešće uzrokovana korišćenjem nekvalitetnih materijala, koji itekako umeju da stvore odbojnost prema odeći, pogotovo ako je reč o donjem vešu ili pidžamama.

Zaključujemo i to da se naši sagovornici nisu našli na pravom mestu u pravo vreme, pa evo sjajne prilike da ih upoznamo sa kolekcijom koja nudi udobne i moderne pidžame, uz ogromnu mogućnost kombinovanja.

Kakve pidžame nose moderni muškarci i kako im možemo pomoći?

Savremeni muškaraci se definitivno ne uklapaju u klasičan prugasti model pidžame na kopčanje iz pedesetih godina prišlog veka, što je kreatore inspirisalo za nove ideje.

Muškarci danas imaju izbor veći nego ikad, a on uključuje modele sa kratkim il dugim nogavicama, gornje delove u formi obične majice, kratkih ili dugih rukava.

Čak i oni koji su protivnici pidžama i ljubitelji spavanja u boksericama, priznaju da je reč o navici ili neprijatnim iskustvima sa lošim materijalima, a ne odbojnosti prema pidžamama koje itekako umeju da pruže udoban i prijatan osećaj tokom spavanja.

Extreme Intimo -  prvi izbor muškaraca kada je reč o pidžamama

Veliki izbor pidžama podrazumeva i ogromne razlike u kvalitetu, pa prilikom izbora pravog modela treba pažljivo proceniti kvalitet materijala koji je od presudnog značaja za udobnost i komfor.

Prvenstveno je važna reakcija kože na različite tkanine, zbog čega su prirodni materijali uvek najbolji izbor za odeću koja prianja uz telo.

Upravo zbog toga su naši modeli muških pidžama aktuelni, jer osim raznovrsnog izbora pružaju i dodir najfinijih materijala pogodnih i za osetljivu kožu.

Među najtraženijim su pidžame sa neobičnim dezenima i zanimljivim kombinacijama boja, a osim u kompletu, delove pidžama možete kupiti i odvojeno. Ponuda varira od najklasičnijih modela, pa sve do moderno uklopljenih pruga koji u Extreme-ovoj izradi potpuno odgovaraju zahtevima svakog muškarca.

Brinemo se za celokupan ugođaj jačeg pola kada je odeća u pitanju, pa u našoj ponudi osim pidžama možete pronaći i majice, trenerke i druge ležerne komade pogodne za svakodnevno nošenje.

Čekamo vas u našim prodavnicama ili već danas istražite naš program za spavanje online, i u par lakih koraka poručite željeni model.