Kako se kombinuju čarape sa obućom i outfitom

Jedna od većih stilskih dilema, kako žena, tako i muškaraca, definitivno je kombinovanje čarapa sa obućom i garderobom

Čarape, kao obavezan deo svakog stajlinga koji podrazumeva zatvorenu obuću, odavno su prevazišle osnovnu funkciju - zaštitu stopala i njihovo grejanje, te postale modni detalj za koji bi svaki muškarac i dama od stila trebalo da znaju kako se slažu sa ostalom odećom i modnim dodacima. 

Srećom, pravila kombinovanja vrlo su jasna, te je uz svega nekoliko informacija ova stilska dilema lako rešiva. Savete za kombinovanje čarapa sa obućom i stajlingom dajemo vam u nastavku teksta. 

Uklapanje čarapa sa obućom i garderobom - pravila za muškarce 

Muškarac polunag sedi na kauču u čarapama i gaćama

Muške čarape dolaze u više stilova i formi, te su neke od njih elegantne i namenjene nošenju uz pantalone, kožne cipele i odela, dok su druge sportskog tipa - za ležerne kombinacije, rekreativne i sportske aktivnosti. I to je prvo pravilo za kombinovanje muških čarapa - sokne klasičnog dizajna i fine strukture nose se sa odelima, pantalonama i elegantnijim kombinacijama, dok se muške nazuvice i sportske čarape iznad članaka nose uz patike, trenerke i ležernu garderobu. 

Boje čarapa uklapajte sa bojom obuće i garderobe

Osim kroja i modela čarapa, prilikom osmišljavanja stajlinga važno je misliti i na njihovu boju. Bele muške čarape načelno se nose isključivo za sportske prilike, ali su zastupljene i u casual kombinacijama, koje su inspirisane sportskim stilom. Bele čarape idu isključivo uz šortseve i bermude, kao i bele patike. Kombinacije sa dugim pantalonama ili trenerkom, ne mogu izgledati uglađeno uz bele čarape. 

Tamnije čarape rezervisane su za sofisticirane kombinacije kao i tamnu obuću, a savetuje se da se njihova boja radije uklapa sa pantalonama nego sa cipelama. Kada su identične boji cipela, vizuelno mogu stvoriti izgled kao da nosite čizme. 

Naravno, čarape ne moraju biti apsolutno iste nijanse kao pantalone, ali bi trebalo da budu barem što sličnijeg valera. Kada nosite jednobojne outfite, ili ste vešti sa uklapanjem boja i osmišljavanjem odličnih kombinacija - čarape mogu biti vaš statement komad

Sigurno ste čuli za trend happy socks čaraps, poznatih po zanimljivim bojama i još interesantnijim dezenima. Idealne su za razbijanje monotonije na outfitu, a definitivno i šalju poruku da ste moderni, spremni za eksperimentisanje sa stajlingom i modno osvešćeni, a dovoljno ležerni čak i u najformalnijim prilikama.

Naravno, nisu sve šarene čarape happy socks (razigrane, drečavih boja i šarenolikih paterna). Klaisčne čarape šarenih valera uvek nosite uz jednobojne pantalone i klasične cipele, kao i vice versa - jednobojne čarape uklapajte sa odelima zanimljivih tekstura, šara i paterna. Naravno, za čarape, kao i sve drugo važi i osnovno pravilo o ukapanju boja, te valere slažite i prema ovim osnovnim modnim normama o komplementarnim bojama.

Uklapanje ženskih čarapa sa obućom i garderobom

Žena stoji na kamenju u čipkastim čarapama i haljini do kolena

Modele ženskih čarapa možemo pronaći u svim dužinama: od najkraćih nazuvica, preko sokni, dokolenica, čarapa preko kolena, pa sve do hulahopki najraznovrsnijih materijala, boja i dezena. Jasno je da ženske čarape dolaze u mnogo više modela nego što je slučaj sa muškim čarapama, za koje su standardni modeli nazuvice i sokne. Zbog toga postoje i šire mogućnosti za kombinovanje čarapa. 

Počnimo od najosnovnijih pravila.

Osnovna pravila za kombinovanje ženskih čarapa

Pre svega, jasno je da sandale i papuče, kao i druge vrste otvorene obuće, nipošto ne treba nositi sa čarapama, već isključivo na gola stopala. Ipak, već znate da moda nema granica, pa svakako postoji mogućnost rušenja ovog pravila, naročito onda kada dizajneri visoke mode ili trendseteri odluče da se poigraju sa čarapama u letnjoj sezoni.

Još jedno od pravila koja se moraju poštovati definitivno je ono koje kaže da bele ženske čarape treba nositi isključivo na bele patike, ili patike na kojima prevladavaju svetle boje u kombinaciji sa belom. Dokolenice su rezervisane za nošenje uz midi pantalone i suknje, kao i one čija se dužina proteže tik iznad zglobova.

Hulahopke se po pravilu nose u sezoni jesen/zima, tokom hladnijih dana, ali sasvim prozračne hulahopke mnoge dame nose i tokom toplijih meseci uz suknje, a naročito poslovne kombinacije - zaglađuju nogu, ten čine ujednačenijim, a nogu vizuelno nežnijom. S druge strane, nazuvice su, osim za sportske prilike, rezervisane isključivo za vrele, letnje dane i patike. 

Jedno od osnovnih pravila je i ono koje se odnosi na boje - boja čarapa uvek bi trebalo da bude komplementarna s bojom cipela i valerima outfita, a tamnije čarape idu uz tamne cipele i vice versa

Takođe - elegantne čarape nose se uz elegantne cipele i stajlinge i obrnuto. Na primer, salonke, kao ni baletanke, nikad ne bi trebalo nositi sa čarapama debele strukture i upečatljive boje, već samo sa najlon čarapama. 

Stilski saveti za kombinovanje čarapa sa obućom i stajlingom

Osim osnovnih pravila o kombinovanju modela čarapa, znamo da je estetika podjednako važna, pa tako i saveti koji se odnose na stilizovanje čarapa sa outfitom. Na primer, uz najjednostavnije outfite dozvoljena je igra sa čarapama, dok za razigrane outfite, koji su upečatljivi po sebi, to svakako ne važi.

Uz igru sa paternima hulahopki, svaki jesenji i zimski outfit izgledaće interesantnije, a neretko i neuporedivo lepše i upečatljivije. Osim toga, jarka boja čarapa ima moć da razbudi i najsvedenije outfite. Uz malo volje za eksperimentisanje, čarape mogu biti vaš najbolji saveznik za dolazak do efektnih odevnih kombinacija koje će kupiti komplimente gde god se pojavile. 

Odaberite čarape koje će laskati vašem stilu 

Neka pravila u modi su univerzalna i uvek važeća, a uklopiva sa svakim stilom, kako kod ženske mode, tako i kod muške. Pre svega, reč je o kvalitetu i prijatnim materijalima, koji su udobni za nošenje i nežni prema koži. Ovi aduti nikad ne izlaze iz mode i uvek su poželjni, a nema ničeg što će tako lepo laskati stilu kao što to čine kvalitet i prijatne teksture.

Zato uvek birajte kvalitet - on i izgleda lepše! 

Extreme Intimo online prodavnica vam uz brzu i sigurnu online kupovinu, pruža asortiman čarapa, kao i druge stvari, skrojenih s puno pažnje i uz korišćenje najfinijih materijala i najkvalitetnijih krojeva. Za ljubitelje kupovine uživo - tu su brojne Extreme Intimo prodavnice. Posetite nas i obnovite svoje garderobere uz naše kvalitetne čarape, kao i druge stvari vrhunskog kvaliteta, po kojima je naš brend nadaleko poznat.